Tényleg bepánikolt Csányi Sándor?

2013. július 23. 17:53

A tőke személytelen. Arra áramlik, ahol nagyobb hozamot, alacsonyabb kockázatokat remél. Ez a hely ma nem a hazai bankipar.

2013. július 23. 17:53
Iványi György
hvg.hu

„Normális ember – legyen nagy- vagy kisbefektető, kezelje a saját pénzét vagy másokét – ha áremelkedést vár vesz, ha meg árcsökkenést, akkor elad. Nagy baj van, amikor nem ez a várakozás, hanem mögöttes szándékok, hatalmi célok, a »politika primátusa« vezérli a döntések tömegét.

A tőkésnek lehetnek személyes, vagy politikai preferenciái, hatalmi szempontjai. Támogathat ügyeket, mozgalmakat, kormányokat. Akár saját vagyona, pozíciói terhére is. Többnyire átmenetileg teszi, a pénzből hatalom, hatalomból pénz kovácsolásának folyamatában. A tőke viszont személytelen. Arra áramlik, ahol nagyobb hozamot, alacsonyabb kockázatokat remél. Ez a hely ma nem a hazai bankipar.

Nehéz a népszerűségre törekvő politikus dolga, amikor a hatalom és a pénz heveny konfliktusáról kell szólania. Választói, szavazói utálják mindkettőt. Pártja viszont kormányozni szeretne, és a voluntarista, mindent a politika primátusának alárendelő gazdaság- és társadalompolitika korrekcióját, a szabad piacgazdaság helyreállítását ígéri. A romantikus antikapitalizmus csábításának engedve, fogalomrendszerében gondolkodva, nehéz lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. július 24. 07:15
Egyébként nem tűnik általános szabálynak, hogy "a tőke az alacsony kockázat" reményében áramolna kizárólag ide-oda a világban. Nagyon is emberi döntések vannak mögötte, főleg a mohóság motiválta befektetői döntések sokaságával, az igazán nagy válságokhoz vezető út ilyenekkel van kikövezve. A szerző nyilván átaludta a legutóbbi pénzpiaci válságot.
kuwiq
2013. július 24. 07:08
Majd ma kiderül, feltéve, hogy Csányi igazat mond. Az OTP tegnap némileg erősödött a tőzsdén, viszont az FHB 2% mínuszban zárt.
népnemzet
2013. július 24. 00:29
én Csányi-Rákóczyval jöttem. Neked meg béke poraidra...
népnemzet
2013. július 24. 00:26
Nyilván nem most hallunk utoljára Csányiról. Sőt valószínűsítem, hogy a majdani újabb híradások nem feltétlenül csak a bankvezér vesztes csatáiról szólnak majd. Lehet ugyanis ez a mostani kiárusítási akció egyfajta zászlóbontás is: elképzelhető, hogy a szaporodó, ostobán konfrontatív, önsorsrontó orbáni lépések nyomán már érlelődik a stáb, amelyik a felcsúti stadion Szent Ilonájára készül deportálni a szeretett vezért. Alternatívaként a ma még töketlenül szerveződő jelenlegi (ön)jelöltek egyelőre aligha vehetők komolyan - és nem csak társadalmi, hanem gazdasági beágyazatlanságuk okán sem. De ha tényleg jön a vész (márpedig, bár senki nem akarja látni, már itt van a nyakunkon) bizony kell valaki akinek óvó ölébe menekülhet a megriasztott "nép". És bizony ha jól emlékszem, Csányi 2010 táján (talán a Heti Válaszban) egyszer már kijelentette, ha jó a kihívás, muszáj-Herkulesként állna elébe... Szóval: vigyázó szemünk egy-egy pillantását nyugodtan megpihentethetjük II. Rákóczy Ferenc legjobb magyar hasonmásán. (Lásd még, HVG címlapok: http://hvg.hu/cover/?is=2008.13 )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!