Érzékeny búcsú az IMF-től

2013. augusztus 13. 07:26

Hamarosan költözik az IMF irodája is Budapestről. Olyan szeretettel volna méltó búcsúztatni a munkatársait, mint amilyennel a bő két évtizede kivonuló orosz csapatok után integetett az ország.

2013. augusztus 13. 07:26
Nánási Tamás
MNO

„A valutaalap úgy kapta vissza a pénzét, hogy annak zömét nem a polgárok fizették. Sikerült fenntartani a társadalmi békét. Nem jutottunk egyetlen IMF kormányozta állam sorsára sem, ahol a nemzetközi válságkezelés általában a pokol elszabadulásához vezetett. Hazánk azon ritka helyek közé tartozik a világban, ahol az IMF akár azzal is dicsekedhetne, hogy sikeres pályát futott be a gyámsága alá tartozó ország. Ezzel büszkélkedhetne, ha bármiféle köze volna ehhez. De nincs. Sőt, mi mondhatjuk azt, hogy az IMF ellenére értünk el komoly eredményeket, és dobtuk le vállunkról az évi több ezer milliárd forintos terhet. Abban vagyunk egyedülállók, hogy az előrelépést hitelezőink és jelentős tőkecsoportok ellenállásával szemben is sikerült véghezvinnünk.

Kevés ilyen büszkeségre okot adó eredményt tudtunk felmutatni történelmünk során. Érdemes ezt felidézni, mert sokan kezelik úgy a hitel tegnapi visszafizetését, mintha az a világ legtermészetesebb dolga volna, és nem fenyegette volna az országot e tartozás miatt is egy ideig az összeomlás kockázata. A bajt, úgy látszik, gyorsan elfeledjük, de legalább a szépre emlékezzünk, a kölcsön visszaadása legalábbis e körbe tartozik. Hamarosan költözik az IMF irodája is Budapestről. Olyan szeretettel volna méltó búcsúztatni a munkatársait, mint amilyennel a bő két évtizede kivonuló orosz csapatok után integetett az ország.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qccqccqcc
2013. augusztus 13. 11:12
Nah! Isten az atyám, szerettem volna legalább egy kibaszott könnycseppet kipréselni magamból, amiért az IMF-et elküldtük a zavatarosba, de még nem sikerült.
tatka46
2013. augusztus 13. 10:44
Szóval ez a magyar erkölcs,a gerincesség a jobboldali náciknál. Valaki ki segített s most,hogy a megemelt adókból, plusz adókból a hitel vissza fizették, már bunkó mód kirugdossuk őket, azaz magunkat? Nem rég a mutyis Orbán még pénzt kért tőlük, mindesz,hogy hogyan, de kért . Nem vagyok kíváncsi ilyen hülye elfogúlt beírókra, független, politika mentes vélemény érdekel.
szalámis hegedű
2013. augusztus 13. 10:24
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1170943_707718915910875_209753647_n.png
Zokni
2013. augusztus 13. 10:22
196 szavas, 13 mondatos idézet, nézzük, hány hazugság jön ki belőle: Tehát az állításával szemben: 1. MINDEN pénzt a polgárok fizetnek. 2. Ha a társadalmi békét felszámolták volna is, ahhoz az IMF-nek semmi köze nem lenne. 3. NEM minden IMF-es projekt végződik „válság poklának elszabadulásával”, de egyébként gyakran oda megy segíteni, ahol ennek a veszélye fennáll. 4. A hitelnyújtással csak annyiban van gyámság alatt az adott ország, amennyiben dollár-milliárdokat adnak neki oda, vagyoni garancia nélkül. 5. Az IMF-nek nincs módja „büszkélkedésre”, „dicsekvésre”, mert egy pénzügyi alap. S nem személy. 6. A több ezermilliárdos teher megmaradt, mert ABBÓL fizették vissza az IMF-hitelt. 7. Nem volt semmiféle előrelépés, az IMF egyszerűen hozzájutott a pénzéhez. 8. Ha csak ennyire lehetünk büszkék a történelmünkben, akkor mehetünk mindnyájan Felcsútra kubikolni. 9. Nem volt a „tartozás miatt” semmiféle összeomlási kockázat, éppen azt elkerülendő vettük fel. 10. Fentiek miatt, a kölcsön visszaadása nem „emlékezni való szépség”. 11. Egy kölcsön terhe nem összehasonlítható a megszállással. Két mondat maradt:”De nincs.” – oka az IMF-nek a büszkeségre. Illetve: ”Hamarosan költözik az IMF irodája is Budapestről.” Sztem ennél az újságnál már bevezethető lenne a darabbér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!