A nemzeti osztalék

2014. január 16. 16:03

Mi a bajom, mégis, a LÉT koncepciójával? A javaslaton végighúzódik némi „zsigeri” etatizmus.

2014. január 16. 16:03
Iványi György
hvg.hu

„Mi a bajom, mégis, a LÉT koncepciójával?

A javaslaton végighúzódik némi »zsigeri« etatizmus: mélységi beavatkozás munkaadó és munkavállaló viszonyaiba, s ez a gazdasági versenyképesség javítását célzó valódi, gazdaságpolitikai lépések tekintetében korlátozó tényezővé válhat. Ám ezek részletek, rendezhetőek a program gyakorlati kidolgozása során.

Illúziónak tűnik a program »keresletoldali« gazdaság-ösztönző hatásának tételezése is. Ez már súlyosabb: kérdésessé teszi a program fenntarthatóságának megalapozottságát. Ha némi aggodalommal el is hiszem a LÉT alkotóinak, hogy az állampolgári alapfizetés költségvetésre gyakorolt hatását (bruttó 6000 milliárd Ft/év!) a bevezetés évében nagyjából kiegyenlítik a megtakarítások (számos más szociális juttatás megszűnése, a munkaadók/munkavállalók terhére végrehajtott »pénz az ablakban« átcsoportosítás, stb.) – mi lesz 2-3-4 év múlva? Mi lesz, ha a tartósan munkanélküliek száma tovább nő, vagy – éppen mert az állampolgári alapfizetés erre ösztönzi – a gazdaságilag aktív felnőttek újabb tömegei áramlanak át a szürkegazdaságba? Néhány százalékos elmozdulás, ezen a területen, ezer milliárdos fedezet- és költségvetési hiányt teremthet. Ez ma elviselhetetlen kockázat. Nehéz értékelni egy ilyen súlyú programot közép- és hosszú távú, a gazdasági növekedés és foglalkoztatottság alakulásának eltérő változatait tételező pénzügyi modell hiányában.

Roppant erősek a rendszer motivációs hatásai, s a várható hatásokra nézve nincsenek tapasztalatok. Vajon nem ösztönöz-e az »állampolgári alapfizetés« a legális munkaerőpiac elhagyására? Hiszen a szürkegazdaságban aktív, e nélkül is, és nem vesz részt a közteherviselésben a mezőgazdasági népesség nagyja, köztük éppen a mélyszegénységnek kitett honfitársaink legnagyobb tömege. Nem ösztönöz-e a mindenkit megillető alapfizetés »megélhetési« gyerekszülésre, nem torzítja-e radikálisan a demográfiai trendeket?

Ha mindezekre a kérdésekre van válasz, a koncepció érdemes a szakmai vitára. Ha nincs, nem marad más, mint egy választási téma.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2014. január 16. 18:30
"Ám ezek részletek, rendezhetőek a program gyakorlati kidolgozása során." A valóság nektek mindig is részletkérdés volt, kommerek.
perszekutor
2014. január 16. 17:44
Kedves Felebarátaim és te, Iványi teremtmény! A kedvenceitek az ilyen-olyan UNIÓK. Na, ezek az etatizmus igazán 'magas szintű' megnyilvánulásai, hogy törne b(l)e a fejük azoknak, akik kitalálták őket. Persze eredetileg a felvevő piac miatt tették, aztán ma - mivel másra is használják a tagok - már nem annyira tetszenek nekik. Fel is bomlanak szép sorjában. A LÉT-hez: Nagyon sok ember él a Földön. Ezért és az etatizmus minden határon túl való növelésének lehetetlensége miatt - feltételezve, hogy nem lesz nagyfokú "létszámcsökkentés" a Föld népességében - csak egy megoldás marad: A vagyon és a jövedelem igazságosabb elosztása - emberek között, nemzetek között, kontinensek (nagy térségek) között egyaránt.De nem etatista (kommunista) alapon, hanem szigorúan a magángazdaságon belül. Ha nevettek ezen, rosszul teszitek, mert már látszanak a kezdeményei. Ugyanis másképpen nem fog menni!!! Ennek egyik kezdőlépése lehet nemzeten belül, valamiféle LÉT-koncepció megvalósítása.
balbako_
2014. január 16. 17:30
Bedobnak egy baromságot aztán rágódnak rajta.
Senye Péter
2014. január 16. 16:54
Kétségtelenül fennáll annak a veszélye, hogy a második ipari forradalom miatt számtalan ember válik feleslegessé az iparban. Mint ahogy az első során a (textilipart nyersanyaggal ellátó) birkák kiszorították a parasztokat földjeikről. Értelmetlenné válik az egekbe szökő ipari (és iparosított mezőgazdasági) termelés, ha egyre több (bocsánat a kifejezésért) 'ingyenélőt' kell eltartani. A megoldás csak a több kétkezi munkát igénylő iparágak fenntartása illetve részbeni visszaállítás lehet. Ez is csak főleg állami szabályozással történhet, etatizmus ide vagy oda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!