A világnak szüksége van Magyarország jó példájára

2014. február 01. 14:31

Megértjük a magyar demokráciával kapcsolatos aggodalmakat, amiket mind az országon belülről, mind azon kívülről megfogalmaztak.

2014. február 01. 14:31
John McCain

„John McCain, Arizona szenátora vagyok. Örülök, hogy itt lehetek ma az amerikai Kongresszus két házának kétpárti küldöttségével, Sheldon Whitehouse szenátorral (Rhode Island), Chris Murphy szenátorral (Connecticut), Bill Keating képviselővel (Massachusetts), Adam Kinzinger képviselővel (Illinois), Mike Pompeo képviselővel (Kansas) és Ted Deutsch képviselővel (Florida).

Alkalmunk nyílt ma találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, az ellenzék politikai vezetőivel, és bejártuk Magyarország parlamenti épületét, ami a szabadság és a demokrácia egyik leggyönyörűbb emlékműve a világon.

Arról biztosítottuk mind a miniszterelnököt, mind az ellenzéket, hogy az Egyesült Államok Magyarország elkötelezett szövetségese és barátja marad. Amerika büszke arra, hogy támogatta Magyarországot a demokráciába vezető útjának minden lépésénél, 1989 szenvedélyes napjaitól a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozáson át a jelen kihívásaiig.

Megértjük a magyar demokráciával kapcsolatos aggodalmakat, amiket mind az országon belülről, mind azon kívülről megfogalmaztak. Ezen aggodalmak némelyike nagyon komoly. Ezeket demokratikus úton kell megoldaniuk a magyaroknak és az ország demokratikus intézményeinek; a fékeknek és az ellensúlyoknak és a jog uralmának elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy ezt a folyamatot támogassák.

Az Egyesült Államok és a szabad világ többi része tartós érdeklődéssel figyeli Magyarország további fejlődését, mint egy erős, befogadó és toleráns demokráciáét, szabad piaci gazdasággal, független igazságszolgáltatással és szabad médiával. Az a reményünk, hogy Magyarország következő választása demonstrálni fogja a magyar demokrácia élénkségét, versenyképességét és tisztességességét. És a világ, hogy tanúja és megerősítője legyen a demokrácia kifejeződésének,
nem tud jobb megoldást annál, mint hogy köztiszteletben álló, objektív nemzetközi csoportok legyenek jelen és figyeljék meg a voksolást.

Mind a miniszterelnökkel, mind az ellenzékkel megvitattuk számos közös külpolitikai érdekünket. Osztozunk a Balkán demokráciáinak megerősítése iránti elkötelezettségben, Ukrajna európai integrációjában, a szabad és békés Afganisztán előmozdításában, a NATO biztonsági együttműködésének elmélyítésében, különösen a terrorizmus elleni küzdelemben. Kifejeztük abbéli reményünket, hogy Magyarország az energiabiztonságát Európa energiaellátásának további diverzifikációjával fogja biztosítani. Az Egyesült Államok hálás azért az erős nemzetközi együttműködésért, amit Magyarországgal együtt végezhet, és azért is, hogy az ország vezető szerepet játszik a nemzetközi béke és biztonság megteremtésében. Hiszünk abban, hogy a szövetségünk sikerét jelentős mértékben abban tudjuk megmérni, hogy mit teszünk együtt egy demokratikusabb, biztonságosabb és prosperálóbb jövőért – nem csak Európában, hanem Európán túl is.

Mindezekben a közös kihívásokban tudjuk, hogy egy erős, demokratikus Magyarország a legjobb, leghatékonyabb partnere az Egyesült Államoknak és NATO-szövetségeinknek. Ma mindennél jobban, ebben a nagy felfordulásban, a demokratikus értékekért való, növekvő globális felkiáltás idején a világnak szüksége van Magyarország vezetésére és jó példájára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. február 02. 12:20
USA? Megvan, ahol egy kenyai bevándorló zöld kártya nélkül dolgozik a Fehér Házban, és csak azért nem dózerolt le tavaly egy közel keleti országot, mert előrelátóan megszavaztak neki (azóta sem tudja senki miért) egy Nobel Békedíjat.
talán
2014. február 02. 08:36
Azért elhozhatták volna John McClane-t is, hogy legyen valami értelme az idejövetelüknek.
thymian
2014. február 01. 20:59
"Amerika büszke arra, hogy támogatta Magyarországot a demokráciába vezető útjának minden lépésénél" Nana, ennyire nem kéne hülyének nézni minket. Amnéziások sem vagyunk. '56-ban miben támogattak minket? A trianoni békediktátumot sem felejtettük el ám. "egy demokratikusabb, biztonságosabb és prosperálóbb jövőért – nem csak Európában, hanem Európán túl is" Jobb lenne, ha minket magyarokat kihagynátok a "demokrácia" harcotokból, magyar ember vére ne folyjon a ti érdekeitekért.
OberEnnsinnen
2014. február 01. 20:57
Szenátor úr! A ma is hatályos szlovákiai fasiszta törvények vonatkozásában mihez tartsuk magunkat? Az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat semmibevétele kapcsán mihez tartsuk magunkat? Azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy a második világháború idején Magyarország - Horthy Miklós kormányzó munkálkodása nyomán - számszerűen a legtöbb zsidó identitású személy életét mentette meg, mihez tartsuk magunkat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!