Noé – egy félresikerült film, avagy a Biblia után szabadon?

2014. április 29. 15:23

A filmben ugyanis előbb érzi úgy a néző, hogy az állatok ártatlanságáról vagy már-már egy vegetáriánus életforma meghirdetéséről van szó, vagy egy jól kitalált feminista kiáltványról.

2014. április 29. 15:23
Galambos Ádám
Evangélikus.hu

„És bár tény, hogy találkozhatunk hatalmas bárkával és számtalan állattal, de a Mózes első könyvéből való alapos inspiráció mégsem köszön ránk. Sokkal inkább megismerhetjük az Aronofsky általi emberi gonoszság elképzelését, vagy a kevésbé professzionális 3D hatások alkalmazásának kísérletét, a nephilimek égbe menetelének groteszk elgondolását, vagy a rendező képzeletében megszülető Noé elvakult szuperhősi erejét, mint a valódi történet lényegét. A filmben ugyanis előbb érzi úgy a néző, hogy az állatok ártatlanságáról vagy már-már egy vegetáriánus életforma meghirdetéséről van szó, vagy egy jól kitalált feminista kiáltványról, mint a Mózes első könyvében szereplő történetről.

Bizakodva mentem be a moziba, hiszen azt gondoltam, hogy az özönvíz, a bűn uralkodása a földön, egy hatalmas bárka építése, az özönvíz, majd egy új kezdet önmagában izgalmas lehet egy rendezőnek. A filmet nézve rá kellett jönnöm, hogy Darren Aronofsky számára ez sokkal inkább vázlat, mint kiindulási pont. Nem csoda, hogy már a budapesti, premier előtti sajtóvetítésről is többen a film közepe környékén távoztak a sorok közül. Be kell vallani, hogy ők jártak jobban, hiszen a több mint két órás film a későbbiekben sem hozott fordulatot.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. május 12. 13:51
"...a Legnagyobb Magyar... e szószerinti ruházatában is mocskos/szakadt öltözetben találná az emberiség nagy részét. Ez egy néhány évtizede kezdődött tendencia, aminek még nem értük el delelőjét." - írja. Ezt honnan veszi? A "bezzeg az én időmben" dogma örök. Egy újszülöttnek minden közhely új.
Zokni
2014. május 12. 13:35
"A közönséges/trágár szavak használatára nincs mentség azoknál, akik ezeket hideg fejjel ismételgetik. Igazi keresztény ilyet nem tesz." - írja. Nem, nem, nem és nem. Ez már megint a ló túlsó oldala. "Igazi keresztény" olykor tesz/tehet ilyet. Pláne, ha olyan közegben mozog, amelyben átvitt értelmezés (humor), vagy viselkedési minta sugallja ezt. Itt pusztán a fogalmazás egysíkúsága bírálhat, ami valójában a gondolat egysíkúságára, és NEM tisztességtelenségére utal. (Bocs Sz. I.) A dolog egyszerűen olyan, mint a gyakran használt "kedvenc" szavak. (Tanároknál gyakori...) Azzal tetézve, hogy trágárság esetén a témakör tabu minősítése vagy prüdériából, vagy egyszerűen a szereplők "elvárható" szégyellőségéből - illemből adódik. Nincs más szempont. (Ugye kivéve: Isten nevét hiába ne vedd a szádra...) Ezért a legtöbbször, amikor a keresztény embernek nem illő csúnyán beszélnie, akkor ez nem a kereszténysége miatt van. Hanem, mert nem "illik". Hanem, mert - és ez FŐLEG -, másokat sért vele.
exlibris
2014. május 09. 22:36
A nyelv(ezet) bugyraiba mélyedvén helyesen alkalmazva a nyelvtani magyarázatot, a "szarni" és a "tojni" szavak a szófajukat tekintve nem igék, hanem igenevek, azon belül főnéviek. Az igék, amikből ezek képződtek, a szarik és a tojik ikes igék. Az ezekből képezhető főnévi,- melléknévi és határozói igenév alakok az alábbiak: szarni, tojni, szaró, szart, szarandó, tojó, tojt, tojandó, illetve a szarva, szarván, és a tojva, tojván.
Csomorkany
2014. május 08. 12:09
Szívemben úgy döntöttem, hogy megnézem ezt a filmet, noha kb. számítottam arra, hogy mit fogok látni. Több kardozára, és több keresztény fundamentalizmusra számítottam ugyan, és kevesebb New Age-re, de azért úgy alapvetően tudtam, mit várhatok. Miért tegyek úgy a szám szólása során, mintha ilyesmire nem lenne nyitott a szívem? Tényleg nem értem a háborgásotokat. Az vesse rám az első követ, aki csakis igényes művészfilmeket néz, de a szexjelenteknél gondosan becsukja szemét, fülét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!