A reklámadóról

2014. június 25. 16:38

A kormány nem veszi észre, hogy olyan cégeket támogat, amelyeket nem áll érdekében.

2014. június 25. 16:38
Urbán Zsolt
OXOX

„Nem eredményezheti azt, hogy a hirdetéspiac még jobban áttolódik a digitális felületekre? Hiszen a globális szereplők az adómentesség miatt sokkal kedvezőbb árakat tudnak majd kínálni.

A kormányzatnak két nagyon fontos üzenete volt. Az egyik, hogy ne érintse a fogyasztót, a másik hogy a kisebb vállatokat ne sújtsa az adó. Az eddig is versenyhátránnyal küzdő kis-és közepes szereplők még jobban ellehetetlenednek a globális szereplőkkel szemben. Ez egyértelmű, hiszen a globális szereplők árai nem fognak növekedni. A kormány nem veszi észre, hogy olyan cégeket támogat, amelyeket nem áll érdekében.

Nemzetközi példák vannak arra, hogy megadóztatták a globális szereplőket?

Franciaországban volt példa arra, hogy a Google helyi hozzájárulást fizetett. De ez egy nagyon erős kormányzati lobbi eredményeként valósult meg. Azonban sem az Európai Unióban, sem az USA-ban nincs olyan precedensértékű jogi szabályozás, ami a globális szereplőket helyi szinten bírná adófizetésre. A Google-nek van magyarországi cége, azonban a reklámbevételeket az írországi cég számolja el. Nagyon sok előnye van a két globális szereplőnek, amelyeket ők bőven ki is használnak. L.Simon László az online szerencsejátékok szankcionálását hozta fel példának. Az ilyen felületek hozzáférése hatósági úton korlátozható, illetve tiltható. Ez azt jelenti, hogy a Google vagy a Facebook hozzáférését is tiltani kellene. Azt gondolom, hogy ez eléggé sajátos lenne.

Európában hét országban van reklámadó. A magyar adóval kivitelezési problémák vannak, vagy egyáltalán nem kellene reklámokat adóval terhelni?

Magyarországgal kapcsolatban teljesen mindegy, hogy máshol van-e reklámadó vagy sem. Minden egyes országban, ahol van valamilyen reklámadó, annak kormányzati, gazdaságpolitikai, kulturális hagyományai vannak. A legtöbb országban általában helyi reklámadót vezettek be, amelyek önkormányzati adók. Ezzel nincs is olyan túl nagy probléma. Ha közterületen helyezünk el egy reklámfelületet, azt nem tudjuk kikerülni. A TV-t nem muszáj bekapcsolnunk, egy weboldalt sem kötelező felkeresnünk. Viszont egy járókelő az utcai reklámok ellen nem tud védekezni. A reklámtáblák negatívan befolyásolják az utcaképet. Ezek a médiumok fizetnek helyi adót, amit az önkormányzatok kulturális célokra használnak fel. Nagyon pontosan meg van adva, hogy mire használják fel ezeket a bevételeket. Ausztriában is van öt százalékos reklámadó, amely minden reklámot öt százalékosan súlyt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. június 26. 21:15
A Közgépben az a lényeg, hogy kifizeti az alvállalkozóit, mégis olcsóbb, mint az elődei. Közben az államháztartás is rendben van. Egyszerre nem lehetünk skandinávok.
*ufó*
2014. június 26. 21:15
A miniszterelnök politikai vetélytársai elcsendesítésére, megfenyegetésére használja az állami hatóságokat, állította Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A párt azonban mindenkit megvéd, akivel a hatalom ilyen módon akar eljárni. Szijjártó szerint hiába tagadják, hogy az adóhatóság vizsgálatának politikai okai vannak, az élet erre rácáfolt. http://index.hu/gazdasag/2014/06/25/szijjarto_a_miniszterelnok_politikai_celokra_hasznalja_a_hatosagokat/
dusomoja
2014. június 26. 21:15
Az adó szerintem nem sújt, de biztosan NEM SÚLYT! Helyesírást az online médiába!
indiáner
2014. június 26. 00:10
A Google, meg hogy mit lehet rajta megtalálni, az még bonyolultabb történet. https://ixquick.com/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!