Nem szép, nem új és nem világ

2014. augusztus 15. 07:37

Képzeld csak el Jézus kereszthalálát vagy bármilyen közösségteremtőnek tartott eseményt élő egyenes tévéadásban és online streamingben közvetítve, virtualizálva, ami pont az adott esemény legfontosabb mozzanatát, valóságosságát teszi valóságshow-vá.

2014. augusztus 15. 07:37
Kardos Gábor
Mandiner

Mitől lehet hoax gyakorlatilag bármilyen hír a neten, a social vagy tömegmédiában és mennyiben válik evolúciós zsákutcává átköltözésünk a mátrixba?

Érdekes esettanulmány lehetne a „fertőző Balaton-víz” mém elterjedése idén nyáron, ami lényegében hoax, annak ellenére, hogy vannak valós mozzanatai. A masszamédia message is the medium bulvárlogikája bármit, egy tartalmilag mégoly valós hírt is strukturálisan ugyanúgy mémként (vagyis formailag hoax-ként) terjeszt.

Rajcsányi Gellért cikke elég húsbavágó kérdéseket vet fel, viszont addig nehéz érdemben válaszolni és változtatni ezen a globális helyzeten, amíg nem nézünk szembe azzal, hogy a net nyilvánossága strukturálisan és természeténél fogva hoax-fórum. Részben már a McLuhan szlogen („The message is the medium”) jelezte a váltást, civilizációnk átköltözését a mátrixba, viszont a nettel jött létre ennek a kamugépezetnek a totális technológiája.

*

Képzeld csak el Jézus kereszthalálát vagy bármilyen közösségteremtőnek tartott eseményt élő egyenes tévéadásban és online streamingben közvetítve, virtualizálva, ami pont az adott esemény legfontosabb mozzanatát, valóságosságát teszi valóságshow-vá, vagyis strukturálisan hoax-szá. Nem csak „tartalmilag” kamuesemény lehet hoax, hanem a valós hírből is hoax lesz formailag, ha belenyomjuk a mátrix-bulvárba!

Az Index tesztje − a konteónap − nem csak azt mutatja, hogy a magyar publikum nem ismeri az iróniát (ami ugye előfeltételezi a valóság és a róla szóló beszéd különbségének ismeretét!), hanem azt is mutatja, hogy a net népe erre már globálisan és szervileg képtelenné vált. Hiába legyintenek erre sokan kit érdekel?! felkiáltással, mert véleményünktől függetlenül ezen a bolygón evolúciós zsákutcába kerülnek és idővel kiszelektálódnak az olyan fajok, amelyek valós természeti környezetüktől elidegenedve egy képzelt világhoz adaptálódnak.

A tét végső soron az adott civilizáción túl az adott faj fennmaradása. A net népe egyre durvábban egy elektronikus fantazmagóriafelhőt tekint übernormatív valóságnak a valós természeti léte és környezete helyett, mintha valami keménydrogos tripben lenne. Leginkább mert abban van. A virtualizálás keménydrog. Elég lenne az elektromos hálózat globális összeomlása, hogy azonnal szembesüljenek a realitással. Hogy az sose következhet be?

Ugyan... Kétszáz éve még nem volt villany, és semmi biztosíték arra, hogy néhány évtized múlva még lesz. Az a kérdés, hogy mi mindentől függ és alapjaiban mennyire sérülékeny a civilizációnk, illetve milyen túlélési stratégiákkal rendelkezünk minden eshetőségre. Egyre gyengébbekkel, mert a fogyasztói társadalom lényege szerint függőségre, illetve passzivitásra „szocializál”, amivel brutálisan csökkenti az egyén és a közösség túlélési képességeit biológiailag és kulturálisan egyaránt. A valóság globális virtualizálása pedig végleg felszámolja (illetve elfogyasztja) valós túlélési képességeinket, biológiai és kulturális túlélési tartalékainkat.

Nem kell az elektromos hálózat összeomlása vagy a fosszilis energiakészletek kimerülése sem, ha például sikerül evolúciós szempontból totálisan inadaptált, biológiai és kulturális túlélésre képtelen tömegeket, generációkat kinevelni. A fő kérdés a valósághoz való viszony átalakulása, illetve felszámolása. A téveszmés állapot, illetve az elmezavar egyik fő ismérve egyéni szinten (de ugyanígy közösségek esetében és globálisan is!) a valóságérzék megszűnése, illetve diszfunkciója. Evolúciós szempontól ma ennek ékes példáját adja a globális kommunikáció „forradalma”, az evolúciós zsákutcát jelentő net-droidizáció, melyben az egyének és közösségek természeti létét (életfeltételeinek valóságos állapotát) látványosan felülírja a virtualizálás mátrixa (a reklámok és a netes fórumok felelőtlenül pszeudo közszereplésének világa).

A megoldást nem a mátrixon belüli figyelemfelhívó akciók hozhatják el (mivel ezek maguk is virtuálissá, a kamugépezet részeivé válnak), hanem az, hogy a bioszféra valósága rendezi a virtualizálással egyre tetemesebb globális számlánkat. Mert attól még, hogy százmilliók valami egészen más valóvilágba haluzzák bele globálisan magukat, attól még az így maguk alá csináló fogyitársadalom tagjai a bolygó természettörvényeinek ugyanúgy kiszolgáltatott élőlények, a kozmosz és a bioszféra polgárai maradnak − ha már nem is nagyon tudnak róla. Ha rendesen, alaposan kizoomolunk a hoax kapcsán felvetett perspektívából, akkor nagyjából ezt látjuk. Azért is írtam válaszcikket, mert a Mandiner is olyan fórum, ahol még pont lehet és érdemes ilyen kérdéseket felvetni, anélkül, hogy totálbulvár kommentböfögésbe fulladna az egész.

*

A régi római Forum vagy az athéni Agora nem virtuális tér és nem csupán fogyasztói piactér volt (mint másik mai megfelelőjük, a pláza), hanem valós közösségi tér: egyszerre volt az eszmecsere és az eleven társadalmi interakció tere és vásártér. A közösségi oldalakon viszont mindenkit szendvicsemberré, hirdetési felületté tesz a tulajdonos cég, adja-veszi ismeretségeinket, lákjainkat, stb. Ehhez még hasonló se volt a Forumon vagy az Agorán. Ennyiben nem közösségi tér ez, hanem inkább a fogyitársadalom Cloaca Maximája, ahol a véleménynyilvánítás mint olyan (a kommentkultúra szintjét és alakulását tekintve) kábé az ürítés szintjére alacsonyul.

Immár nem egy polgártársaival valós interakcióban levő polgár valós közösségi cselekvése, illetve állásfoglalása egy poszt vagy komment, hanem lényegében öncélú és totálisan manipulált (illetve multi-kontrollált) énkielégítés, minden valós közösségteremtő funkció és következmény nélkül.

Szép új világ? Nem szép, nem annyira új és nem világ − különben minden stimmel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. augusztus 15. 15:28
Attól, hogy az interneten megjelent akármiket kevesen ellenőrzik, viszont sokan átveszik, hogy megtöltsék az újságjaikat "hírekkel". Így a kamu "hírek" is pillanatok alatt végigsepernek a világsajtón. Lásd azt a világtérképet például az ISIS állítólagos világhódító terveiről, vagy hogy egy millió nőt köteleztek a nemi szervük megcsonkítására. Kitalált kamu hír mindegyik, de mivel sokan szeretnék azt hinni, hogy igaz legyen, így hát leellenőrzés nélkül átvették. Az újságírók lusták, illetve az újságok nem akarnak sok embert foglalkoztatni. Így a "hírek" jó része csupán ellenőrizetlen másolás.
Bombur
2014. augusztus 15. 14:30
Amúgy nekem volt egy kurzusom a BTK-n (jaja, tudom, meki), ami a performatív művészet esztétikáját tárgyalta. Azon arról volt szó, hogy a tévéhíradó, ha bármiféle valóságos eseményt közvetít, akkor az a tévénéző számára performanszként érvényesül, ergó annyira fogja komolyan venni, mintha egy színdarabot nézne. Ez pedig közönyt eredményez a ténnyel szemben, miszerint ez a valóság, így közöny lesz az osztályrésze az azt átélő embereknek is.
2014. augusztus 15. 13:44
Hát, ha van valaki, akit "belenyomtak a mátrix bulvárba" az pont Jézus, és ha van a HOAX-nak archetípusa, az a vallás, de ebbe most ne menjünk bele. Arról, hogy mi a valóság, egész érdekes vitákat lehetne folytatni, és folytatnak is, de ahhoz valami több kéne, mint a sírás, meg a közhelyek pufogtatása, nyakon öntve némi kávéházi bulvárszociológiával.
sobrk
2014. augusztus 15. 11:26
Milyen az az übernormatív valóság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!