Durva civakodás a nyugdíj körül - Mire fel?

2014. augusztus 01. 10:37

Az alapkoncepció nem az, hogy a nyugdíjjogosultság feltétele legyen a gyerekvállalás, hanem az, hogy valamilyen módon ismerjék el a gyermeket nevelők erőfeszítéseit a nyugdíjban, és a mostani negatív diszkrimináció csökkenjen.

2014. augusztus 01. 10:37
Szabics András Zsolt
Portfolio.hu

„A többek között a Botos házaspár által jegyzett koncepció részleteinek kibontása előtt arra az egyszerű kérdésre kell választ adni, hogy mi az oka annak, hogy olyan nyugdíjreformot szeretnének a szerzők, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyerekek számát és iskolázottságát is. Egyszerűen azért, mert a mostani felosztó-kirovó rendszer nem díjazza a gyerekvállalás erőfeszítéseit, hiszen minden egyéb változatlansága mellett nagyon hasonló nyugdíjat kaphat egy gyermektelen vagy egy gyermeket felnevelő ember. Miközben tudva levő, hogy a felosztó-kirovó rendszerben a nyugdíjak kifizetését az előző generáció gyermekei tudják előteremteni, vagyis a nyugdíjrendszer egyensúlyához a gyerekvállalók járulnak hozzá nagyobb mértékben.

Az alapkoncepció nem az, hogy a nyugdíjjogosultság feltétele legyen a gyerekvállalás, hanem az, hogy valamilyen módon ismerjék el a gyermeket nevelők erőfeszítéseit a nyugdíjban, és a mostani negatív diszkrimináció csökkenjen. Kutatások bizonyítják, hogy a gyereknevelés terhe elsősorban a szülőkre hárul (körülbelül 70-75%-ban), minden más, így a társadalmi és az állami hozzájárulás is csak kisebb szeletet hasít ki. Egy párnak például egy gyermek 22 éves koráig tartó felnevelése 7,3 évi jövedelmet visz el, de két gyermek esetében ez a szám már 11 évre emelkedik. A jelenlegi nyugdíjmegállapítás viszont érzékelten ebben az esetben, hiszen a nyugdíj alapját az átlagkereset és a szolgálati idő jelenti, igaz utóbbiba beleszámít a nők esetében a gyermekneveléssel töltött idő is.  

Márpedig a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú finanszírozása rozoga lábakon áll, a társadalmunk demográfiai átalakulása miatt évtizedek múlva csak jelentős költségvetési áldozatok árán lehet majd a mainál is lényegesen kisebb rendszert fenntartani. Nem csoda, hogy a nyugdíjszakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb befektetés a gyermek, ahogy az egyébként a hagyományos társadalmakban megszokott volt. Látni kell, hogy a nyugdíjrendszerünk generációk közötti átcsoportosításra épít, és aki gyermekek felnevelésével hozzájárul a rendszer »megtámogatásához«, az joggal várhatná el, hogy ezt az erőfeszítést később elismerjék. Neves közgazdászok is ezen ideológia mellett érvelnek, így például a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, Amartya Sen és a rangos európai kutatóintézet, az Ifo vezetője Hanns-Werner Sinn.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. augusztus 01. 17:58
A Fidesznek már megint igaza van. Nem a valamikor, soha el nem jövő nyugdíjtöbblettel lehet igazságosabbá tenni a rendszert, hanem azzal, ha a jelenben adnak támogatást a gyerekeseknek. A kétfajta támogatás ráadásul üti egymást, mert a javaslat a nyugdíj számításánál azt jutalmazza duplán, aki amúgy is kevesebb járulékot (vagy adót) fizetett.
karaulu
2014. augusztus 01. 17:09
A gyermekek számától függő nyugdíj elsősorban azoknak az anyáknak az érdekét szolgálná, akik hosszú időre kiesnek a munkából a gyermekvállalás miatt (több gyerek esetén ez tíz évnél is több!), karrierjükben kevesebbet érnek el, végül kisebb fizetéssel mennek nyugdíjba, ezáltal kisebb nyugdíjat kapnának. Pedig az ő gyermekeik fogják fedezni a leendő nyugdíjakat. Nem tudom, ki állítja komolyan, hogy jellemzően a gyerekek támogatják az időseket anyagilag. Manapság jellemzőbb, hogy a nyugdíjas tesz félre a nyugdíjából a gyerekek, unokák számára. Amíg teljesen tehetetlenné nem válik az idős szülő, addig inkább ő támogat, mint őt támogatnák.
kjkj945
2014. augusztus 01. 13:28
Hányszor kell elmondani ezeknek, hogyha az alapba csak X egység jön be, akkor csak X minusz valamennyit lehet kifizetni! Kinek a rovására adják vagy a botos házaspár, vagy böszme brácsa beteszi a + zsét? Abba kellene végre hagyni ezt a 'kiragadott' szájtépést, amíg egy interdiszciplináris komplex megoldást nem adnak. Amit rosenfeld egy tollvonással elvi szem pont alapján tönkretett, annak helyrehozatala 40-50 év. De valamikor el kellene kezdeni. Pl aki nem fizetett be semmit (gyereknevelő kivétel) ne kapjon semmit. Ja a nyögdíj jár!!
puszika
2014. augusztus 01. 11:49
Még mielőtt bele mélyednénk,kik civakodnak itt egyáltalán? Csak a szerző önmagával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!