Szabad internetet mindenkinek!

2014. október 27. 19:12

Egy olyan országban, ahol az emberek jövedelme alacsony, az internet használat terjedését az ingyenes alapcsomaggal lehet igazán előmozdítani, mely egy új, tudásalapú gazdaságra épülő társadalmi modell alapját is lerakná.

2014. október 27. 19:12
Szabó Tímea
Szabó Tímea
Szabó Tímea blogja

„Orbán Viktor merényletre készül a XXI. század ellen, a gondolat és kreativitás szabadsága ellen, a gondolkodás és a nyitottság mindennapos igénye ellen. Orbán internetet lekapcsoló javaslata egyértelműen rá vall. Egy miniszterelnök, aki még e-mailt sem tud írni, persze, hogy ellenfélnek tekinti az internetezők millióit. (...)

A legelemibb kérdés, hogy anyagilag ez kivitelezhető-e, nem terheli-e meg kelleténél jobban a magyar gazdaságot?

Kezdjük azzal, hogy a szabadon hozzáférhető internet esetében nem kell attól félni, hogy a »kelleténél« többen veszik igénybe a szolgáltatást csak az ingyenesség miatt, és emiatt nem fog jól működni. Épp ellenkezőleg: minél többen és minél többet neteznek, annál jobb mindenkinek. Az alapinfrastruktúra biztosítása kerül pénzbe, és ennek sávszélességi korlátai között minél többet neteznek a magyarok, annál közelebb kerülnek a tudáshoz, a munkalehetőségekhez, a világhoz, egymáshoz – és az elnyomás alóli felszabaduláshoz. A szabadon hozzáférhető internettel tehát nem hozunk létre kezelhetetlen helyzetet a gazdaságban.

Természetesen az ingyen internet egy alapcsomagra vonatkozna, szélessávon, de nem korlátlan adatforgalommal, ami úgy lenne ingyenes, mint ahogy egy könyvtár ingyenes ma Magyarországon: a használata az állampolgárnak nem kerül pénzbe, az előállítását adófizetői pénzből fedezi a társadalom. Bizonyos adatforgalom erejéig az alapszolgáltatást térítésmentesen elérhetővé teszi mindenkinek a szolgáltató, amit az állam a távközlési különadó meghatározott mértékéig való leírásával ösztönöz egyrészt, illetve ahol szükséges, az adatátviteli hálózat kiépítésének, fejlesztésének pl.: uniós forrásokból való támogatásával ösztönöz. Rendszeres időközönként, évente, kétévente, célszerű lenne újratendereztetni az alapszolgáltatást, így biztosítva a versenyt a magánszolgáltatók között, és lehetővé téve azt, hogy mindig a legolcsóbbat válassza ki a megrendelő. Aki nagy sebességű, korlátlan internet akar, az pedig választhat a piacon elérhető csomagok közül. (...)

Egy olyan országban, ahol az emberek jövedelme alacsony, az internet használat terjedését az ingyenes alapcsomaggal lehet igazán előmozdítani, mely rövidtávú kedvező hatással járna a távmunka és a részmunka terjedésére, és egy új, tudásalapú gazdaságra épülő társadalmi modell alapját is lerakná.

A politika és a politikusok (elsősorban Orbán Viktor), jobban tennék, ha meghallanák a fiatalok, az új nemzedék, az internetbe »beletanuló« tapasztaltabb generációk, a világot fantáziával és aktivitással megtöltő millió magyar élményét és akaratát: elérhető és szabadon hozzáférhető internetet! 

Velük vagy ellenük? Ez most a kérdés. Mi velük!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2014. október 28. 11:50
Szerintem van szabad internet és szabad kábeltévé és szabad villamos energia és szabad kifli, ha ki tudod fizetni minden szabad ! Most szabad vagy ingyen ? Azt sem értem, ha a szolgáltató fizet/ne 700 Ft-ot, akkor nekem miért nem szabad az internet ?
ormányos csillós
2014. október 28. 11:32
Jaj Timi, ha kicsit megnyalogatnád a golyóimat, utána a farkamra köpnél és beleülnél... ehhez biztos jobban értesz... mint baromságaokat írni...
S0ma
2014. október 28. 10:03
Jelzem: Nem vagyok internet ellenes! Csakhogy: Az ember nem gép! Ha könyvet akarok olvasni, akkor leülök egy kényelmes fotelbe és a kezembe veszem a könyvet! Mondjuk, ha aludni szeretnék, akkor sem kapcsolok be egy gépet, ami majd elaltat, hanem megvetem az ágyamat és a párom mellett alszom el, nem a monitort lesem, hanem őt hallgatom. A cégeket fölragasztották a netre, a magánember pedig jól elvan nélküle. Mondom én, azzal a gyakorlattal, amit alkalmazok is, néha hetekig. Sem a TV, sem a net nem hiányzik, ha emberi társaságban vagyok. Nekem senki ne akarja bedumálni, hogy a világon van hétmilliárd ember, ezek közül vagy háromszázan kitalálják, mit kell csinálnia hét milliárdnak és azt el is kell hinni, hogy azt kell csinálni! Ez nem jelenti azt, ha már van, ne használja az ember a netet, de: Nem az az élete!
briganti
2014. október 28. 07:18
Az agyatlan bige agytornája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!