Exportra fel!

2014. november 28. 09:54

Aligha árulunk el azzal titkot, hogy a sikertörténet főszereplői a hazánkban letelepedett multik.

2014. november 28. 09:54
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Aligha árulunk el azzal titkot, hogy a sikertörténet főszereplői a hazánkban letelepedett multik. Ők »adják« ugyanis a kivitel döntő részét. Például az Audi, a Mercedes, a Suzuki, az Opel vagy éppen a ZF. Máris hallom a kétkedők hangját: nagy kár, hogy a magyar gazdaság a járműgyártásra alapoz – csak és kizárólag. Mi lesz akkor, ha majd zuhanórepülésbe kezd a járműgyártás? És nem kellenek majd az új autók és az alkatrészek?! 

Nyugalom, a mi sajátságunk az, hogy jelentős arányban prémium kategóriában termelünk, és a válság óta pont a luxuság erősödik. Például az Audi és a Mercedes. Nyugalom, a diverzifikáció – az esetleges kockázatok szétterítése – ebben a szegmensben már Magyarországon is kitapintható. Más készül Győrben, Kecskeméten, Egerben vagy éppen Szombathelyen – hogy csak a járműgyártás honi székhelyeit említsük. Idetartozik, hogy pont a feldolgozóipar az a terület, ahol nagy létszámú foglalkoztatás valósulhat meg. A fent említett társaságok ezres nagyságrendben képesek új, viszonylag könnyen elsajátítható vagy betanítható állásokat kreálni. Utóbbit pedig azért fontos fejben tartani, mert illúziók élnek hazánkban arról, hogy kiket is lehet munkára fogni! Nem a felsőoktatás „gyártja” a munkanélkülieket, hiszen a felsőoktatásból kikerülők többsége állást talál, az állástalanok zöme az alacsony képzettségű rétegekből kerül ki. Számukra pedig csak egy ipari boom kínál alternatívát. 

Persze a cél az kell hogy legyen: a hazai kis- és közepes vállalkozások is bekapcsolódjanak az exportba. 

Jelenleg részesedésük a teljes kivitelből meghaladja a húsz százalékot, ám ez édeskevés. Egyfelől azért, mert az exportra termelés a modern gazdaság bázisa, másfelől – és ezt őszintén bevallhatjuk – nincs belső piac, vagy pedig fölöttébb gyenge annak a felszívó képessége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. november 28. 11:38
"hogy a sikertörténet főszereplői a hazánkban letelepedett multik." ............ A birkáknak meg a szívatás jár. Meg is érdemlik!
madarasi.abel
2014. november 28. 11:13
"Nem a felsőoktatás „gyártja” a munkanélkülieket, hiszen a felsőoktatásból kikerülők többsége állást talál" Vajon hogy függ össze ezzel az a tény, hogy pártunk és kormányunk évek óta folyamatosan csökkenti a felsőoktatásra fordított pénzeket?
Berecskereki
2014. november 28. 10:39
Szerintem ez a megállapítás is pontatlan; "Számukra pedig csak egy ipari boom kínál alternatívát." Helyette: Számunkra a reálgazdaság fejlesztése, amelyre nem telepszik rá a pénzügyi szféra kínál növekedési lehetőséget közép és hosszú távon.
Berecskereki
2014. november 28. 10:28
Szajlai, Szajlai! Már megint pontatlan. Nem szeretet kérdése, hogy itt vannak a multik. A magyar vállalkozások továbbra is tőkehiányosak, így csak a beáramló tőke tud olyan gyárakat létrehozni, amelyekhez a magyar kkv-k beszállítóként csatlakozhatnak. Ebből eredően abban az exportnövekedésben a magyarországi vállalkozások is benne vannak. Az viszont egy másik kérdés lehetne, hogy ki zsebeli be a nagyobb profit. A belföldi fogyasztás csökkenése részben a jövedelmek csökkenésének a következménye. Ezt pregnánsan mutatja a 2009-es válságkezelő kormány teljesítése. A másik probléma, hogy a belső fogyasztásra termelő iparágak nagyobb részben megszűntek, így a fogyasztás nagyobb hányada import. A belső fogyasztásra való termelés növekedése, csökkentené az importot, növelné a foglalkoztatást, a jövedelemszerzést és ennek hatására nőne a fogyasztás. Szerintem vázlatosan így komplett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!