Felkavart indulatok

2014. november 19. 07:40

A kormány bölcsességén múlik, hogy elhalkulnak-e a tiltakozások. Vagy legalább sikerül megakadályozni az indulatok átterjedését újabb társadalmi csoportokra.

2014. november 19. 07:40
Szerető Szabolcs
Magyar Nemzet

Az imént felfestett háttér teszi értelmezhetővé a hétfő esti újabb kormányellenes tüntetésdömpinget, amelynek csúcseseménye a Parlament előtti feszültséggel terhes, dühös összejövetel volt. A pozitív mondanivaló hiányában feloldódott, visszafogott és türelmes rendőri fellépéssel mederben tartott, amorf tüntetés furcsaságain, durvaságain lehet élcelődni, akár felháborodni is – a szervezők például mintha a tévészékház 2006-os ostromához vezető Toroczkai-módszert alkalmazták volna: feltüzelték, majd lényegében magukra hagyták a tiltakozókat, hátha… –, de azt a kormánynak nem szabad figyelmen kívül hagynia, hogy a semmiből nem áll össze újra és újra tízezres tüntető tömeg, ehhez kevés az amerikai ármány. A politikai színpadán megjelent új, elégedetlen, olykor zavaros gondolatokkal, anarchiába hajló cselekvéssel jelentkező mozgalom a választásokon rendre elvert balliberális ellenzék számára is súlyos fenyegetést jelent. Ez nem az ő tömegük, leszerepelt politikusaik a legjobb esetben is csak a tüntetések fintorogva megtűrt potyautasai lehetnek. De ez most mellékszál.

Az utóbbi hetek megmozdulásainak nem az alternatívaállítás, hanem a »rezsim« gyengítése, a konszolidáció gáncsolása a céljuk, aminek a Kossuth téri performansz többé-kevésbé megfelelt. A kormány bölcsességén múlik, hogy elhalkulnak-e a tiltakozások. Vagy legalább sikerül megakadályozni az indulatok átterjedését újabb társadalmi csoportokra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2014. november 19. 14:56
Az utóbbi hetek megmozdulásainak nem az alternatívaállítás, nem a „rezsim” gyengítése, hanem az emberek valós elégedetlensége volt az oka. Vitatkozhatnak a politológusok, hogy jogos-e ez az elégedetlenség, de azoknak az emberek, akik kimentek, bizony tele már a hócipőjük.
Fantasy55
2014. november 19. 13:17
Nincs demokrácia populizmus nélkül, és ennek mértéke egyenesen növekszik a szavazásra jogosultak közti szegények és műveletlenek arányával. Sajnos ezek a rétegek képviseltetik magukat a legnagyobb számban a választásokon, ezért olyan nagy a Jobbik és a Fidesz féle populista pártok támogatottsága, de nem lesz mindig így.
Fantasy55
2014. november 19. 13:14
Nem hallgatunk el. A Csillogó szemü fiatalok tovább viszik az Unió zászlaját, és visszavezetjük Magyarországot Európába.
Tedeum
2014. november 19. 12:15
Peterx! Gratulálok. Minden hozzászólásodhoz. Így tovább:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!