A megáldott tornacucc

2014. december 21. 11:47

Míg nálunk a hajléktalanokat kiüldöznék a városból, addig a pápa az idén bebocsáttatta a hajléktalanokat a Szent Péter székesegyházba.

2014. december 21. 11:47
Lendvai Ildikó
Népszava

„Az egyik szorongatott társadalmi csoportnak fájni kezdene a másik megaláztatása is. Mintha azt is fölismernénk: ugyanaz a mentalitás, a »kaparj kurta, neked is lesz« gőgje volna közös bajaink gyökere. Ami ráadásul szemtelen hazugság is: manapság a »kurta« kaparhat látástól vakulásig, akkor is csak megrövidítik. A munka nélkül maradt szegények népes táboránál már nagyobb a dolgozó szegények létszáma.

Ismerem az álszent érvelést: a szeretet ünnepe táján csúnya dolog politizálni. Szerintem pedig ilyenkor van a legtöbb jogcímünk szóvá tenni az oly sokat emlegetett »szereteten« esett csorbákat. Még »mennyből az angyal« sem tud könnyen leszállni oda, ahová már a reménynek sincs bejárása. Ahol hiába jön a »kis karácsony, nagy karácsony«, a kalács sose sül ki.

Nem kell ahhoz baloldalinak lenni, hogy az ember a szolidaritás hiányát kérje számon. Elég, ha azt kérdezzük: a magát kereszténynek nevező kormányzat már a pápa példáját is nemkívánatosnak minősíti? Lehet, hogy beutazási engedélyt sem adnánk neki? Míg nálunk a hajléktalanokat kiüldöznék a városból, és még a lélektelen szigort enyhítő alkotmánybíróság is helyben hagyta a védett műemlékek környékéről való száműzetésüket, addig a pápa az idén bebocsáttatta a hajléktalanokat a Szent Péter székesegyházba. Pedig mintha az is műemlékileg védett lenne. Csakhogy a pápa a templomot nem a szegényektől védi. Lehet, hogy veszélyesebbnek tartja a kufárokat.

Ráadásul a templom előtti fedett oszlopcsarnokban még zuhanyokat is felállított az otthon nélkülieknek. Megválasztása óta a rendőrök sem hajtják el őket a környékbeli padokról és kapualjakból. Sőt: az úgynevezett pápai főalamizsnás a plébániákat is arra kérte: bocsássanak minél több zuhanyt a hajléktalanok rendelkezésére. Mert – mint mondta – »segíteni azonnal kell, nem lehet mindig a holnapra várni!« A mi kormányunk nem vádolható azzal, hogy a holnapra vár a segítségnyújtással. A jelek szerint holnap is ugyanúgy akar bánni a rendszer rostáján kiesettekkel, mint eddig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2014. december 22. 11:58
utálom mint a szart,de bevallom azért megdugni meg tudnám... ne vessetek meg érte...
catalina9
2014. december 22. 08:04
Ángyán Páván 2014. december 21. 19:57 Csurka István: A nyomorúság vámszedői.." Minél több ilyet, ezekkel lehet leleplezni a szabadságdílereket és álságmenedzsereket..
várúr
2014. december 21. 21:00
Eetársnő. Nálunk a hajléktalanoknak nem a templomokban állítanak fel zuhanyt, hanem szállókat építettek. Több a férőhely, mint a hajléktalan. Az efféle ócska demagógia miatt taknyolt hatalmasat az mszp. Nem mellesleg: vicces, mikor egy ateista eeetársnő épp a pápára hivatkozik.
Morgen
2014. december 21. 20:19
Hány embert mentettek meg a szocik és a dekások a fagyhaláltól? Beengedett egyikük is a házába egyetlen hajléktalant is legalább egy órára, hogy átmelegedjem? A pápa ugyan beengedte a szegényeket a székesegyházba, de ettől még nem szűnik meg a pápaság és nem osztják szét a szegények között a Vatikán vagyonát! Ildi néni: Szívesen veszik a hajléktalanok, ha tetszik nekik süteményt sütni karácsonyra! Szabó Rébékkel egyetemben tetszik reklámozni a ballib zérót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!