Kétmilliárdos pótlás az egyházaknak

2014. december 08. 09:49

Balog Zoltán miniszterrel egyetértésben államtitkárságunk pedig azt mondja: figyelembe kell venni az egyházak jogos kérését, hogy néhány éven belül ne változzon meg teljesen az egyházi törvény. Interjú.

2014. december 08. 09:49
Soltész Miklós
Magyar Nemzet

Bölcskei Gusztáv azt is nehezményezte, hogy a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanokért kapott kárpótlás kamata is csökkent.

Ez matematika és infláció kérdése. Ha csökken az infláció, a jegybanki alapkamat, az jó az országnak, még ha adott esetben – mint most a református egyház – vannak »károsultjai« is. De újra hangsúlyoznám: a szentszéki megállapodás következtében milliárdokkal nőtt az MRE támogatása, ettől a kamattámogatás pár tíz milliós csökkenése messze elmarad.

Vagyis nem kell tartani attól, hogy veszélybe kerül a Bethesda-kórház működése, szünetel a cigánymisszió vagy elmarad a református zenei fesztivál?

Miután a reformátusok már elkészítették a költségvetésüket, nem számoltak a hamarosan elkészülő állami költségvetéssel, amelyről az Országgyűlés hamarosan szavaz. Ugyanakkor az az egyház saját döntése, hogy miket támogat. A Bethesda-kórházat az állam több milliárd forinttal dotálja, továbbá az intézményi kiegészítésből is bőven részesül az egyház.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek a minap arról beszélt, hogy vita alakult ki az egyházak és a kormány között a tekintetben, mi alapján kellene az egyszázalékos felajánlásokat, illetve az azt kiegészítő állami támogatás összegét kiszámolni.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban évek óta létezik erre egy számítási mód; ugyanakkor ismételném, hogy az említett 1,72 milliárd forint kompenzáció ezt a kieső tételt is pótolja. A hívők között sok a nagycsaládos, ami örvendetes. Ugyanakkor a családi adókedvezmény bevezetésével ők nem tudják felajánlani az adójuk egy százalékát, így értelemszerűen az egyházak ezeknek a felajánlásoknak egy részétől elestek.

A bíboros hangsúlyozta: egyszer már kormányhatározattal elfogadott támogatások is hiányoznak a jövő évi költségvetésből, példaként a Szent Márton-évet említette.

A 2016-os Szent Márton-év külön támogatási keretből, EU-forrásból fog megvalósulni, ezért nem található a tétel a költségvetési sorok között. Megjegyzem, egy kormánydöntés tartalmazza, hogy a Szent Márton-tervet ötmilliárd forinttal támogatja a kormány. (...)

A honi történelmi egyházak tisztában vannak azzal, hogy a strasbourgi bíróság kifogásai miatt módosítani kell a jelenlegi egyházi törvényt, ugyanakkor közösen emelték fel szavukat az ellen, hogy az Országgyűlés teljesen új jogszabályt alkosson.


Ebben nincs közöttünk nézeteltérés, teljesen azonosan gondolkodunk. A kormányon belül van gondolkodásbeli különbség. Az egyik irány szerint egy teljesen új egyházi törvényt kellene alkotni. Balog Zoltán miniszterrel egyetértésben államtitkárságunk pedig azt mondja: figyelembe kell venni az egyházak jogos kérését, hogy néhány éven belül ne változzon meg teljesen az egyházi törvény. Azon vagyunk, hogy a strasbourgi ítéletnek megfelelő csiszolásokat elvégezzük. Hadd jegyezzem meg, hogy a magyar egyházi törvény az egyik „legnyitottabb” jogszabály a környezetünkben illetve az unióban. Sajnálatos, hogy a strasbourgi bíróság nem vette figyelembe a jogszabályok korábbi módosítását, így nem a hatályos szöveg szerint döntött, hanem egy korábbi változat alapján.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. április 16. 18:10
Szerintem is felháborító, hogy még csak megbecsülni sem lehet, mennyi pénz megy el a közösből az egyházak "finanszírozására".
Sulammit
2014. december 31. 15:34
Plusz minden megye püspöke ellenőrzést tart. Például nálunk Erdő Péter. Ilyenkor szigorúan mindent átnéz az adott plébánián. Gazdasági, pénzügyi és egyéb dolgokat.
Sulammit
2014. december 31. 15:34
Ez jó volt!
Akitlosz
2014. december 18. 15:11
Lopják a közpénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!