A 7 legnyomasztóbb magyar tulajdonság

2015. január 15. 12:22

Polgári öntudat hiánya. A kibányászható kőolaj mellett ebből van a legnagyobb hiány itthon.

2015. január 15. 12:22
Első Kézből
Nyugati Fény

„Szalmaláng-mentalitás

Nagy elánnal ezerszer belefogunk a világ megváltásába, majd szembejönnek az első akadályok és három hét alatt leteszünk életünk álmáról. Bárhová indulunk a magyar ugaron, romokon lépdelünk: nagy reménnyel indult, majd hamvába holt pártok, együttesek, blogok, üzletek, cégek, ötletek romjain. Az északiak sikereire vágyunk, de a déliek lottómentalitásával rendelkezünk. Életvitelszerűen a csodavárásra rendezkedtünk be, emiatt örök csalódásra kárhoztatjuk magunkat.

Polgári öntudat hiánya

A kibányászható kőolaj mellett ebből van a legnagyobb hiány itthon. Fel sem fogjuk, hogy a szavazatainkért kuncsorgó politikusok tulajdonképpen a szolgálatra jelentkező házi cseléd szerepét töltik be. Bekopognak hozzánk, felajánlják szakértelmüket a ház körüli munkák elvégzéséhez, mi pedig kiválasztjuk közülük a legdolgosabbnak kinézőket. Ideiglenesen rájuk bízzuk vagyontárgyainkat, kulcsot adunk nekik a házhoz és fizetést a munkájukért. Micsoda égbekiáltó szerepzavar az, ahol az úr a szolgálóért rajong, issza a szavait, mindent elhisz neki és átszellemült révülettel tapsolja? A cselédnek a hátsó kisszobában a helye és kuss a neve. Nem rajongást és imádatot érdemel, hanem kíméletlen elszámoltatást a használatára bízott eszközökkel és erőforrásokkal.

Amíg képtelenek vagyunk leszámolni a birkamentalitással, vállalni a gondolkodással járó intellektuális erőfeszítést, addig teljesen fölösleges jól működő nyugati demokráciáról álmodoznunk. Addig ugyanúgy közepesen rossz és borzasztóan rossz kormányok vetésforgójában, demagógok és még nagyobb demagógok hálójában fogunk vergődni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2015. január 15. 17:33
A szerző 7 legnyomasztóbb tulajdonsága: 1. Irigy. Irigyli a ma sikerembereit, ahelyett, hogy munkába kezdene és sikeres lenne; 2. Kisstílű. Tele van rosszindulattal az őt körülvevő társadalommal szemben; 3. Megalkuvó. Mindig kész a megalkuvásra a nyugati gyarmatosítókkal; 4. Panaszkultúrás. Minden lehető alkalmat megragad, hogy panaszkodjon a magyarokra; 5. Képmutató. Úgy tesz, mintha magyar lenne, de a legnagyobb ellensége a magyaroknak; 6. Szalmaláng mentalitású. Azt hiszi, hogy egy írásával megvátoztatja a világot. Ha ez nem sikerül neki, másokban keresi a hibát. 7. Nincs polgári öntudata. Ezt mondja: "A cselédnek a hátsó kisszobában a helye és kuss a neve." Egy polgári személy nem beszél másokról ilyen megalázó módon, hanem megbecsüli polgártársait. Maga több munkát végez, mint az átlagos ember, nem pedig arra támaszkodik, hogy a cseléd fog helyette dolgozni.
briganti
2015. január 15. 16:24
Gratulálok a szerzőnek! Mikor tanult meg magyarul? Melyik országban született? Hol élt eddig? Hol él most? Azt, hogy miből/kikből él, azt már nem merem megkérdezni - az már a nagy nyugati polkorrektség határait feszegetné...az olyan magyaros volna.
Akitlosz
2015. január 15. 15:35
1. Magyarország más országokhoz képest jóval kevésbé alkalmas bármiféle ötlet sikerre vitelére. Erről ugyan nem a magyar emberek tehetnek, hanem az államhatalom. A gazdasági, jogi, hivatali stb. környezet olyan amilyen. Nem véletlen, hogy sok jó magyar ötlet nem tud Magyarországon megvalósulni, de külföldön igen. Tehát ugyan nem a magyar emberekben van a hiba. 2. Hát ez nagy butaság. A hatalom irányítja a népet, s nem a nép hatalmat. Kivéve a forradalmak ritka és rövid időszakait, de azok után is mindig visszaáll a szokásos rend, ha győz a forradalom ha nem, akkor is, legfeljebb a hatalmon lévők változnak, de a hatalom működése az nem. A hatalom a népnek kizárólag csak nyomás hatására enged. Miért? A politika célja: 1. a hatalom megszerzése. 2. Ha az 1. pont teljesült, akkor a hatalom megőrzése. 3. Ha a 2-es pont is teljesült, akkor pedig a hatalom növelése. Na tehát a hatalom akkor és csakis akkor enged, ha veszélyben érzi a hatalmát, a 2-es pontot. A hatalma - legalább egy részének - a megőrzéséért cserében hajlandó engedni. Tehát csak nyomás alatt. Lásd akár a rendszerváltásnak nevezett részleges hatalmi átrendeződést. A hatalmukat féltő kommunisták kiegyeztek a hatalomra törő önjelölt kerekasztalosokkal, hogy a politikai és gazdasági hatalmuk egy részének megőrzéséért cserében a hatalom egy részét átadják nekik. A kommunisták féltek a forradalomtól, hogy minden hatalmukat elveszítik, a kerekasztalosok pedig féltek a munkásőröktől és a szovjet csapatoktól, hogy úgy járnak mint korábban azok, akik a kommunisták ellen fel mertek lépni. Hatalomféltés, hataloméhség és félelem szülte kompromisszum. Szóval még egyszer. Nem a nép irányítja a hatalmat, hanem a hatalom a népet. Természetesen ugyan van hatás mindkét irányban, de a fentről lefelé hatás általában mindig sokkal erősebb, mint a lentről felfelé hatás. Utóbbi csak forradalmak idején ideiglenesen erősebb.
kjkj945
2015. január 15. 15:29
Mit lehet várni 70 év agymosás után?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!