A Sziriza győzelméről: más pénzéből könnyebb

2015. január 26. 11:08

Nem azért nincs pénz, mert nem kerestük meg, dehogy. Hanem mert valamely gonoszok, IMF, EKB, brüsszeli bürokraták, bankárok, megszorítók nem engedik, hogy legyen.

2015. január 26. 11:08
Iványi György
hvg.hu

Nem csak görög barátaink hajlanak arra, hogy álmokra szavazzanak, és másutt is sűrűn bukkannak fel az álmokat szállító, népükért őszintén aggódó széplelkek és kevésbé őszintén aggódó politikai populisták. Önellátó ebben minden nép, s minél szerényebb más javak termelésében, annál nagyobb demagógszaporulattal büszkélkedhetik. Akad nekünk is elég, jobb- és baloldalon, kormányon és ellenzékben. S hogy az álmokat ne cáfolja egyszerre az ortodox közgazdaság-tudomány és az édesanyánktól tanult intelem, megfordul ok és okozat, megszületnek a pénzügyi ezotériák. Nem azért nincs pénz, mert nem kerestük meg, dehogy. Hanem mert valamely gonoszok, IMF, EKB, brüsszeli bürokraták, bankárok, megszorítók nem engedik, hogy legyen.

Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezére, aki kampánya korai szakaszában még az eurózónából való kilépéssel és a hitelszerződések felmondásával fenyegetve szerzett híveket, a hatalomhoz közeledve sokat szelídült. Megérthette, vagy gazdasági szakértői elmagyarázták, hogy aki nem törleszti hiteleit, annak nem több lesz a pénze, hanem kevesebb. Azt, hogy az Unió támogatása és az Európai Központi Bank hitelei nélkül ismét az összeomlás szélére sodródhat Görögország, s ha nem jut a köztisztviselő-hadsereg fizetésére, közvilágításra, az iskolák fenntartására, és még mi mindenre, akkor kormányzása nem sokáig tart.

Most, amikor az Euronews éppen élőben közvetíti győzelmi beszédét, Ciprasz viszonylag mértéktartó. Adócsökkentést és jóléti intézkedéseket, ingyenes egészségügyet és szociális élelmiszerjegyeket ígér, egyszerre új állásokat és a minimálbérek emelését. A görög költségvetés legsúlyosabb betegségéről, a botrányos adózási fegyelem javításáról szót sem ejt, ám óvatosan megígéri a reformok, a pénzzabáló állami vállalatok privatizációjának fenntartását és békében hagyja a bankokat. Megígéri Görögország nemzetközi kötelezettségeinek tiszteletben tartását (mármint a hitelek törlesztését) és az euró megőrzését. Ám mindenek előtt ígéri a »megszorítások« és a »diktátum« megszűntetést: tiszteletet és méltóságot Görögországnak. Ismerős.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
allover
2015. január 26. 21:12
Ebből nagy szarturmák lesz néhány napon belül, és MI, valamint a többi EU tagállam, valamint azok gazdasága szívja majd rossz "pozícióban" azt a bizonyost!
balbako_
2015. január 26. 13:39
Amit ígérgettek annak nincs reális alapja. Erre nekik pénzük nincs más meg nem fogja állni a cechet. Itt most kemény tárgyalások lesznek és vagy letesznek egy elképzelést az asztalra - Orbánék ezt tették - vagy jön a görög államcsőd. Azon viszont sok hiéna bukik (meg is érdemlik).
teljesenertelmetlen
2015. január 26. 13:18
Milyen szép, amikor a szélsőséges liberális szembekerül a szélsőséges baloldalival! :)))
kulakman
2015. január 26. 13:00
De igenis megkerestük azt a pénzt ,csak a bankár urak voltak szivesek magukévá tenni!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!