2015: a UKIP áttörése?

2015. március 31. 16:08

A UKIP számára 2015 csak a kezdet. De ha Farage nem nyer a brit választásokon a körzetében és ezért lemond, széteshet a párt.

2015. március 31. 16:08
Pál Benedek
Danube Institute blog
„A UKIP számára 2015 csak a kezdet. A párt a konzervatívok becslése szerint 2-3 helyet szerezhet a parlamentben, míg mások szerint ez a szám akár lehet 6-8 is. A közvélemény-kutatások amúgy 17 százalékon mérték a pártot, amely a párt szerint nem igazán tükrözi a valós történéseket. A legfontosabb viszont nem is az, hogy újabb helyeket szerezzen a párt, hanem a pártvezér Nigel Farage hozza a körzetét. A múltkori indulásával szemben, amikor csúfos 5 százalékot szerzett, most Farage-ot befutónak tartják South Thanet körzetében. Ehhez viszont fordítania kell a konzervatívok 17 százalékos előnyén.

A győzelmi esélyeit növeli, hogy a körzet jelenlegi, és népszerű tory képviselője Laura Sandys nem indul, továbbá Farage országosan ismert személyiség, ami szintén jól jön. A választásnak akkora tétje van a pártvezér számára, hogy januárban el is tűnt az országos médiából, és már az a pletyka kezdett terjedni, hogy súlyos beteg. Mint utóbb kiderült, Farage makkegészséges, és minden országos hírverés nélkül személyesen kampányolt a körzetben. Ha nem nyer a körzetében, a választások után mindenképp kénytelen lesz lemondani vezető tisztségéről. Személyisége összeforrt a párt sikereivel, így kérdéses, hogy utóda képes lesz-e összetartani a párt különböző frakcióit.

Az elmúlt években a megnövekedett tagság három csoport kialakulását hozta a pártban. A lilák a libertariánusok, a kékek a kiábrándult konzervatívok és a vörösök volt munkáspártiak, munkásosztálybeliek nem biztos, hogy egy karizmatikus vezető híján is össze fognak tartani a közeljövőben.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiler
2015. március 31. 21:39
Persze az lenne az igazi ha a körzeten belül kétfordulós lenne, a két legtöbb szavazatot kapó között dölne el.
MOPO3OB
2015. március 31. 18:34
Kellemetlen, hogy Britanniában nincs országos lista, aminek az első helyei biztos menedéket jelentenek a párt vezető politikusainak az egyéni körzetek "megpróbáltatásai" elől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!