Igen, én megvenném a 600 Ft-os pólót

2015. április 30. 10:55

Inkább megveszem az általuk gyártott termékeket, minthogy a nyugati világ nagyfokú segélyekkel támogasson országokat lelkiismeret-furdalásból.

2015. április 30. 10:55
Edward Blake
Spíler

„A társadalmi kísérlet a következőkből állt: kiállítottak egy pólóautomatát Berlinben, ahol 2 euróért, azaz 600 Ft-ért lehetett venni egy pólót. Miközben nyomkodod a gombokat, egyszer csak megjelenik azoknak a fényképe, akik ezt a pólót legyártották: szegény kisfiúk/kislányok, akik a világ túlsó felén, éhbérért dolgoznak azért, hogy te a százötvenedik ruhadarabodat megvásárolhasd. Az automata utolsó kérdésként azt a kérdést teszi fel, hogy szeretnéd-e inkább támogatni ezt a kisgyermeket, vagy megveszed a pólót. És láss csodát, az emberek a »Donate«, azaz a támogatás gombra böktek rá, mivel az egész kellően manipulatív volt ahhoz, hogy összeszoruljon a gyomruk és megessen a szívük a kisgyerekeken. 

De valóban ez lenne a jó megoldás? Tényleg az lenne a helyes, ha inkább támogatnánk – magyarul segélyeznénk – az ott élőket, ahelyett, hogy megvesszük az általuk elkészített termékeket? Mégis hová vezet ez? Természetesen én sem vagyok a rabszolgaság híve, ahogy annak sem, hogy a multinacionális vállalatok visszaéljenek erőfölényükkel. De inkább megveszem az általuk gyártott termékeket, minthogy a nyugati világ nagyfokú segélyekkel támogasson országokat lelkiismeret-furdalásból. Ugyanis annak elsősorban az ott élők szenvedik meg a kárát. Gondoljunk csak azokra az afrikai országokra, amelyekben például az nyugati- és ENSZ-segélyeknek köszönhetően tönkrement a textilipar, mivel a segélyként küldött ruhák miatt megszűnt a helyi keresletet az ott gyártott ruhaneműk iránt. A ruhagyárban dolgozó helyiek így elvesztették megélhetésüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. április 30. 21:10
Azért ha a fehér ember békén hagyta volna fekete-Afrikát, azok ma is boldogan élnének a maguk kőkorszaki korában, amikor még nem volt probléma a túlszaporodásuk, mert természeti módon szabályozni tudták.
Onurisz
2015. április 30. 14:08
Kétszeresen hamis és manipulatív ez az egész. Egyrészt attól, hogy a berliniek vásárlás helyett támogatást küldenek, még tovább dolgoztatják a gyerekeket, a helyzet nem változik meg. Másrészt csak arról nem esik szó, hogy a nyugati világ dolgoztatja rabszolga munkában rabszolga bérért az ottaniakat, nem a csúnya helyiek. Pontosabban a nyugati világ kőgazdag erkölcsi söpredéke. És, hogy a szemeteken kívül mindez senkinek sem jó. Mindannyian nekik szolgálunk: ők rabszolga-léttel és rabszolga-munkával, mi egyen-élettel és egyen-fogyasztással. S felhabzsoljuk az erőforrásainkat, mert egyikünk sem él egyensúlyi életet. Ők önkorlátozás nélkül szaporodnak, mi önkorlátozás nélkül fogyasztunk. Ezeket az automatákat is "multiék" tették oda, hogy még hülyítsenek is bennünket. Én ugyan meg nem gyomnék még egy gombot, ha véletlenül és elővigyázatlanul pénzt dobnék bele.
ppix
2015. április 30. 13:11
Kár hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, én is inkább meginnék egy jó pofa sört, mintsem beléd rúgnék egyet, vagy ezt a faszságot olvasgassam...
MZ/X
2015. április 30. 12:52
Nem hiszem, hogy Európa problémája lenne megoldani a föld összes gondját... Se póló vásárlással se adományozással... Én inkább hazai gyártású pólót vennék, amelyeket magyar asszonyok készítenek, megélhetést, munkát adva ezáltal számukra...még, ha drágább is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!