Ukrajna és Európa utolsó esélye

2015. április 03. 18:14

Európa úgy kezeli Ukrajnát, mintha az egy másik Görögország lenne. Ez egy rossz megközelítés, amiből nem fog semmi jó kisülni.

2015. április 03. 18:14
Soros György
Világgazdaság

„Európa válaszúthoz érkezett. Az, hogy mi lesz vele öt év múlva, a következő három-öt hónapban dől el. Az EU évről évre sikeresen evickélt át a különböző kríziseken. Most azonban két jelentős válsággal, a görög és az ukrán kérdéssel kell megküzdenie. Ez azonban túl nagy kihívás lehet az unió számára.

A hosszú ideje tartó görög válságot minden fél részéről kezdetektől fogva rosszul kezelték. Az érzelmek már olyan magasra csaptak, hogy a válságon való közös átevickélés maradt az egyetlen konstruktív megoldás. Ukrajna ügye azonban más. Ez egy fekete-fehér kérdés. Vlagyimir Putyin az agresszor, a magát védelmező Ukrajna pedig egyben azokat az értékeket és elveket is védi, amelyen az EU alapul.

Európa mégis úgy kezeli Ukrajnát, mintha az egy másik Görögország lenne. Ez egy rossz megközelítés, amiből nem fog semmi jó kisülni. Putyin egyre nagyobb befolyást szerez Ukrajnában, Európa viszont annyira el van foglalva Görögországgal, hogy alig tud Ukrajnára figyelni.

Putyin nem akar katonai győzelmet aratni Ukrajnában, amely révén az ország egy részét ugyan megszerezné, de egyben az a feletti felelősség is rá hárulna. Ehelyett inkább arra törekszik, hogy olyan pénzügyi és politikai összeomlás következzen be Ukrajnában, amely destabilizálja az országot, de ezzel szemben egyben elháríthatja felelősségét. Ez a megközelítés már kétszer is érvényesült, amikor a katonai győzelem helyett megelégedett a tűzszünettel.

Azt, hogy ez a putyini stratégia mennyire sikeres, abban is látszik, hogy Ukrajna helyzete mennyire romlott a tavaly szeptemberben, illetve az idén februárban megkötött tűzszüneti megállapodás megkötése között. Ezt az orosz sikert azonban csak átmenetinek tekinthetjük, Ukrajna ugyanis túl értékes szövetséges az EU számára, minthogy arról egyszerűen csak úgy lemondana.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. április 04. 20:21
Remélem, Soros Intézetet már nem csinálunk.
OberEnnsinnen
2015. április 04. 11:54
"Ukrajna ugyanis túl értékes szövetséges az EU számára, minthogy arról egyszerűen csak úgy lemondana.”" Főleg a Jobb Szektor. Az Ukrajnából a legnagyobb érték az EU számára... Mint anno a Tiso-Szlovákia, meg az Antonescu-Románia. Mindketten önjáróan buzgók voltak, zsidó állampolgáraik meggyilkolásában, talán emiatt(?) túl értékesek, hogy a II. vh. után - miattuk - a magyarokat büntessék. Így gondolod, f...szfej?
puszika
2015. április 04. 11:23
Kedves Soros! Önnek már annyi geopolitikai bilibe lógott a keze,hogy hitelessége nem is mérhető! Most,így húsvét környékén megajándékoznám egy ide illő "közmondással". "Finggal nem lehet tojást festeni!" Igaz,pénzzel se!!!!!!!!
kitiltott
2015. április 04. 11:22
Ukrajnavaz USA nak kell és ezt már be is vallották.. Az is Kiderült hogy Soros pénzelte a fegyveres felkelést... Mit akarnak a zsidók Ukrajnában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!