Tervezhető jövő

2015. június 24. 12:43

Jó döntésnek bizonyulhat a jövő évi büdzsé elfogadása. A többi között azért, mert ezzel már most megismerhetővé váltak a legfontosabb gazdaságpolitikai irányok.

2015. június 24. 12:43
Kiss Gergely
Napi Gazdaság

„A szokásosnál fél évvel korábban, már kedden elfogadta a 2016-os költségvetést az Országgyűlés kormánypárti többsége. Az időpont nem példa nélküli, 2012-ben szintén hamarabb terjesztették elő a 2013-as büdzsét. Más kérdés, hogy akkor csak az év végén sikerült véglegesíteni a törvényjavaslatot.

A mostani és az akkori időszak azonban igen sokban különbözik. A 2012-es évben Magyarország még az unió túlzottdeficit-eljárása alatt állt. Így Brüsszel miatt többször alakítani kellett a számokon, ezért a költségvetési tervezet is változott. Nem kedveztek a nemzetközi körülmények sem, az unió recesszióval és adósságválsággal küzdött. Mindehhez társult a száz éve nem látott aszály, ráadásként a Nokia 2012 elején jelentette be komáromi gyárának leépítését. Azaz, több tényező sem támogatta a 2013-as költségvetés korai elfogadását.

Most azonban más a helyzet. Nem tartja hazánkat pórázon az Európai Bizottság, miután tartósan javultak a külső és belső egyensúlyi mutatók, dinamikusabbá vált a gazdasági növekedés, csökken az államadósság, és stabilan alacsony az infláció. Szerencsére a nemzetközi fejlemények sem olyan kedvezőtlenek, mint a korábbi években. Mindezek fényében jó döntésnek bizonyulhat a jövő évi büdzsé elfogadása. A többi között azért, mert ezzel már most megismerhetővé váltak a legfontosabb gazdaságpolitikai irányok. Ezek pedig akkor sem változnak meg, ha az év végéig valamilyen okból mégis módosítani kell valamilyen területen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2015. június 24. 14:10
Igaza van a szerzőnek, valóban pontosan tudni, mi lesz jövőre: a nép gályázik, fizeti a hatezer adót + világrekord áfa ugye, a fideszesek meg urizálnak és dőzsölnek az EU-s támogatásból lenyúlt pénzekből. Valamint azt is tudni, hogy ha valamelyik szégyentelen fideszes böfög valamit, azt másnap már sikoltozva vissza is vonják mint pl. internetadó, újságírók drogvizsgálata, vagy a mai botrány, mikor Szíjjártó kijelenti, hogy egyáltalán nincs szó arról, hogy a kormány felfüggesztené valamilyen uniós jogszabály alkalmazását, stb. Úgyhogy én azt tervezem a jövőben, hogy a kertbe építek egy atombunkert, mert ha ez a dilettáns tróger fidesz-banda építi meg a Paks 2-t, akkor sanszos, hogy az ország fel fog robbanni a gecibe - ahogy azt a mosdatlan szájú fideszprolik mondják.
BőröndÖdön
2015. június 24. 13:34
Gergő,sok értelme nem volt az írásodnak,de azért irány a KASSZA!
madarasi.abel
2015. június 24. 13:20
Hurrá. Tovább csökken az egészségügyre fordított pénz. Tovább csökken az oktatásra fordított pénz. Újabb stadionok épülhetnek. Hurrá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!