Zárt világban

2015. június 01. 08:26

Sokakat felkavart a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban történt gyermekbántalmazási ügy. Joggal. Számos tanulsággal szolgál az eset.

2015. június 01. 08:26
Somodi Géza
Kisalföld

Úgy tűnik az érintettek beszámolóiból, hogy kicsit félrecsúszni látszik a közvéleményben a lényeg. Ahogy az elszenvedők közül többen is említették, nem egy szexuális zaklatási ügyet akartak. Sokkal bonyolultabb és sokkal mélyebb volt az atya tette, mint egy simogatás a pizsamán. És úgy tűnik, nagyobb a bűne is. Nincs kétség, az ilyen érintés lehet rettentő és hosszú évekig nyomot hagyhat a pszichén. De számomra ennél rettentőbb a lelki elnyomás, a lelki függőség kialakítása, az egyéniségen való uralom. És most lépjünk ki a kollégium zárt világából, lássuk a családok életét! Innentől kezdve tolulnak bennem a kérdések.

Mennyivel átláthatóbbak, nyilvánosabbak egy család mindennapjai, mint egy kollégiumé? Hány családban találnánk jeleit a gyengébbek lelki elnyomásának, kiszolgáltatottságának? Hová fordulhat egy gyermek, ha menekülne az ilyen terror elől? Egyáltalán, tudatában lehet-e egy fiatal, hogy amit vele művelnek, az nem normális? A törvény vajon ugyanolyan erővel bünteti-e a lelki bántalmazást, mint a szexuális vagy abba hajló testi cselekedeteket? Ítéltek-e már el felnőttet pusztán a gyermekkel szembeni pszichés sanyargatásért? Létezik-e ezen problémák hatékony kezelésére, vizsgálatára hivatott szervezet társadalmunkban? Milyen felnőttélete lesz egy lelkileg sanyargatott gyermeknek? Hány kérdésre tudunk ezek közül válaszolni? Rendben van ez így?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2015. június 01. 14:00
Akkor írnak ilyen eszement, agyatlan, egyszóval ritka szar cikkeket, mikor az újságíró küzd a fizetéséért. Még nézni is rossz volt, hát még elolvasni.
catalina9
2015. június 01. 12:44
Tolulnak benne a kérdések...blőd duma.
Wendriner
2015. június 01. 08:54
Kisalföld. Ugorgyunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!