Alapjövedelem és elismerés: tényleg senkit sem hagyni az út szélén

2015. július 02. 09:56

A zuglói minimumjövedelem-koncepcióval kapcsolatban a legélesebb bírálatok talán a munkára ösztönzés hiánya és az érdemtelenek támogatása miatt merültek fel.

2015. július 02. 09:56
Horváth Vera, Kovács Vera
Kettős Mérce

Egy ilyen típusú, helyi minimumjövedelem érintetlenül hagyja a speciális rászorultsági juttatásokat, azaz a klasszikus segélyezési rendszert, ezzel együtt viszont megmarad a költséges bürokrácia is, valamint a rászorulók jövedelemvizsgálatának sokszor megkérdőjelezett, esetenként megalázó gyakorlata, amelynek hatékonyságát is szinte lehetetlen biztosítani.

Ezzel szemben az alapjövedelem nem vizsgálja a kedvezményezett életkörülményeit, és megspórolja az ezzel járó óriási adminisztratív költségeket. Igaz, itt a »veszteség« ott könyvelhető el, hogy az alapjövedelmet nem csak a »rászorultak” kapják, viszont ez a megoldás is megszüntetné a teljes ellátatlanság problémáját, és radikálisan enyhítene az egyre súlyosabb mélyszegénységen. Az, hogy mindenkinek rendelkezésére áll egy kisebb összeg – akár létező jövedelem mellett is pár tízezer forintos támogatás – fogyasztásélénkítő és munkaösztönző hatású is.

Ma a legszegényebbek nem hónapról hónapra, hanem napról napra élnek, alapvető megélhetésüket napszámos munkákból vagy az informális munkaerőpiacról biztosítják. Ide tartoznak a kukázásból, »lomizásból«, fémgyűjtésből élők, de ilyen a bejelentett, de szerződést csak napról napra adó, olykor féllegális munka (idénymunkák esetén, de akár egyes közterület-fenntartóknál), miközben hasonló feltételekkel találkoznak a közfoglalkoztatottak tömegei is, akik szerény megélhetése a legjobb esetben is csak évi tíz hónapig biztosított, és szinte soha nem jutnak ki az elsődleges munkaerőpiacra.

Ilyen fokú nélkülözés mellett paradox módon sokan nem is engedhetik meg maguknak a hagyományos munkába állást, ugyanis nincsenek tartalékaik az első fizetésig. A kihivás nagyságát az érzékeltetheti, ha elképzeljük, hogy a »normális« társadalomba való beilleszkedésünk követelménye egy teljes évi fizetésük összespórolása lenne. E problémával szemben mindkét vizsgált koncepciónak van tehát egy munkába állást segítő hatása, ami a fogyasztásélénkítéssel együtt meggyőzhetné a kritikusokat is. Egyfelől arról, hogy ezek a koncepciók nemcsak kiadásokat jelentenek, hanem hosszú távon javíthatják a gazdasági helyzetet is, másrészt arról, hogy az »ingyen pénz« valójában nélkülözhetetlen támogatást ad a társadalmi integrációhoz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. július 02. 14:07
Két ostoba pinnavera.
Brigadéros
2015. július 02. 13:44
Laboratóriumi körülmények között kémcsőben végzett kísérlet...Tessék "átlagos" körülmények között megcsinálni mondjuk egy borsodi kis faluban!!!
Nomine
2015. július 02. 11:43
persze adjatok csak nekik pénzt chipsre, kólára + cigire idióták egyébként: "nem halatt kell adni az éhezőknek, hanem megtanítani őket halat fogni"
néhai Ch.Pilot
2015. július 02. 11:37
Tipikus kommunista wirtschaft. Úgy segíteni a rászorulót, hogy akinek van, attól elvenni (bár egy picit vissza is osztani, hogy ne pofázhasson). Egyenlősdi. Érdekes, hogy az "öngondoskodás" magasztos eszméje mennyire háttérbe szorult ballib oldalon, mióta nem ők kormányoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!