Sziriza a kalapból

2015. július 02. 13:01

Vajon bárki akaratán múlna, hogy egy ország, amely évtizedek óta kevesebb értéket termel, mint amennyit felél, a nagyobb teljesítményű népek adományaiból és hiteleiből a végtelenségig fenntartható legyen?

2015. július 02. 13:01
Iványi György
hvg.hu

„Kedves leftist barátaim!

Tényleg nem tetszenek emlékezni a »szociális népszavazásra« (mindössze hét éve történt!), elmúlt harminc évünk legkártékonyabb eseményére?

Tényleg el tetszik hinni a pénzügyi ezotériák guruinak, hogy a van és a nincs közötti különbség csak mindenható gonoszok (IMF, EKB, Junkers, Lagarde, Merkel, bankárok, sorosok, biciklisták) akaratán múlik?

Vajon bárki akaratán múlna, hogy egy ország, amely évtizedek óta kevesebb értéket termel, mint amennyit felél, a nagyobb teljesítményű népek adományaiból és hiteleiből a végtelenségig fenntartható legyen?

Eszetekbe se jut, hogy Görögország hitelezőinek csak töredéke, a görög állampapírok tulajdonosainak is csak kisebbik fele (az IMF és az EKB) ül a tárgyalóasztalnál és próbálja foggal-körömmel fenntartani a valódi pénz, a piaci hitelezők bizalmát? Akik nem tárgyalnak, nem alkudoznak, csak vesznek és eladnak. Amíg némi növekvő kockázati felárral hajlandóak megvenni a görög kötelezvényeket, tovább foroghat a kerék. Ha menekülni kezdenek, akkor az IMF, az EKB és az Úristen pénze sem elég, hogy betömje a lyukakat. Akkor már nincs miről tárgyalni, Görögországnak annyi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nisz
2015. július 02. 15:04
Drága Iványi elvtárs! Kelmed bankár múltja lerí a cikkből. Van némi részigazsága. Van azonban egy másik igazság is. Ha tetszene utánanézni, hogy a kölcsönadott pénzek globálisan minden bizonnyal visszafizethetetlenek. Ez egyszerű matematika. A kölcsönök átlagos reálkamatai ugyanis nagyobbak, mint a gazdaság bővülése. Ez a struktúra ugyanúgy folytathatatlan, mint a globális környezetszennyezés. Kelmed ezzel indított: "Vajon bárki akaratán múlna, hogy egy ország, amely évtizedek óta kevesebb értéket termel, mint amennyit felél, a nagyobb teljesítményű népek adományaiból és hiteleiből a végtelenségig fenntartható legyen?" Ezt én némileg Kelmednek szóló bölcselemmé alakítottam ekként: "Vajon bárki akaratán múlna, hogy a bankok, amelyek évtizedek óta több kamatot követelnek, mint amennyit bolygónk átlagos gazdasági fejlődése megalapozna, a hiteleiket és annak irreális kamatait a végtelenségig vissza tudják kapni mindegyik adósrabszolgájuktól?" Mj. A Ciprasz elvtársat épp annyira kedvelem, mint a bankár elvtársakat.
bolá
2015. július 02. 13:56
a globális imperialista finánctőke komprádor, kollaboráns láncos kutyája
KannibálTatárÚr
2015. július 02. 13:27
"Vajon bárki akaratán múlna, hogy egy ország, amely évtizedek óta kevesebb értéket termel, mint amennyit felél, a nagyobb teljesítményű népek adományaiból és hiteleiből a végtelenségig fenntartható legyen?" Valóban nagy teher a világ vállain az USA - amely kb. 5 %-kal többet fogyaszt, mint termel - eltartása. Lépjen már valaki közbe!!!!
ördöngös pepecselés
2015. július 02. 13:22
"a »szociális népszavazásra« ... elmúlt harminc évünk legkártékonyabb eseményére?" a gyurcsány bélférgei így emlékeznek gazdájuk halálára
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!