Kiszolgáltatva

2015. augusztus 07. 07:09

Mint cseppben a tenger, az autóipar nemzetgazdasági szerepe jól mutatja hazánk kiszolgáltatott helyzetét

2015. augusztus 07. 07:09
Bodacz Péter
Magyar Nemzet

„A két német luxusmárka, a 90-es évek elején megtelepedő Opel és a Suzuki, valamint az olyan – javarészt szintén külföldi kézben lévő – beszállítók, mint a dunaújvárosi Hankook, a hatvani Bosch és még sokan mások összesen csaknem 130 ezer embernek biztosítanak munkát. Ezen vállalatok üzleti eredményei adják a nemzeti össztermék (GDP) csaknem negyedét. Jóllehet a GDP a hazai családok anyagi helyzetéről semmit nem árul el, de még az országéról sem sokat, hiszen abban benne foglaltatik a multik által kivitt haszon is, mégis kulcsfontosságú mutatóról van szó, ugyanis Magyarország hitelezőit, a nemzetközi tőkepiacokat csak ez és pár egyéb makroadat érdekli. Ezek pedig javulnak, ami éves szinten százmilliárdokkal teszi olcsóbbá az ország külső finanszírozását, alacsonyabb kockázat ugyanis alacsonyabb kamatot jelent.

Mint cseppben a tenger, az autóipar nemzetgazdasági szerepe jól mutatja hazánk kiszolgáltatott helyzetét. Örülnünk kell annak, hogy a Magyarországon jelen lévő, becslések szerint legfeljebb 400 ezer embernek munkát adó multik nálunk termelik profitjukat, amely a nemzeti össztermék több mint 80 százalékát adja – és osztalék formájában jobbára távozik az országból. Mindazonáltal, ha már ilyen kellemes vállalkozói klímát sikerült megteremteni, és a makrogazdasági mutatók is derűs képet festenek, talán időszerű volna kormányzati szinten is felvetni, miként vehetnének részt e nagyvállalatok a hárommillió munkahelyet biztosító hazai kkv-szektor helyzetbe hozásában. Valódi, nem csak a GDP-ben mutatkozó gyarapodást ugyanis mindenekelőtt tőlük várhatunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2015. augusztus 07. 13:19
"a magyar tulajdonú kkv, amelyik nem viszi el innen a profitját" Nehéz olyanokkal vitatkozni, akik még a kapitalizmus alapfogalmaival sincsenek tisztában. Az újságírók nagy része sem tud semmit, a tudszoc érából származó fogalmakban gondolkodnak. A magyar kkv ugyanúgy elviheti a profitját az országból, mint a Mercedes. És el is viszi, ha olyanok a körülmények, lásd pl. Gattyán György Luxemburgba települését. De ha a gazdaság versenyképes, akkor a pénz nagy része vissza fog jönni befektetések formájában. Hülyeség a profitkiszivattyúzás miatt aggódni, inkább olyan gazdaságot kell csinálni, amelyik folyamatosan képes befektetéseket vonzani.
hátakkor
2015. augusztus 07. 09:10
Ha meg mondjuk rengeteg kőolajunk lenne, akkor az mutatná országunk kiszolgáltatott helyzetét.
Toledo
2015. augusztus 07. 07:53
" miként vehetnének részt e nagyvállalatok a hárommillió munkahelyet biztosító hazai kkv-szektor helyzetbe hozásában." Csak annyiban vesznek részt amennyire a profitorientáltságukat szolgálja. Őket nem érdekli a magyarok gondja.Félre csúszott, elbaszott az egész, köszönhetően az egyoldalú nyugatimádó stratégiának. Következménye pedig- többek között-az elképesztő demográfiai helyzet, ami nem fest igazán bíztató jövőképet a magyar társadalmat illetően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!