Historia est magistra vitae

2015. szeptember 28. 14:16

Minden állam kétségbeesetten tanulmányozza elődei bukásának történetét és példájukon tanulva próbálja minél tovább nyújtani saját szerepét.

2015. szeptember 28. 14:16
Kovács István
Mozgástér blog

A történelem rendje, hogy birodalmak felemelkednek, majd elbuknak, mindaddig, amíg el nem jön Krisztus királysága, amely örökké fennáll majd. Bár valahol mindenki tudja ezt, mégis minden állam kétségbeesetten tanulmányozza elődei bukásának történetét és példájukon tanulva próbálja minél tovább nyújtani saját szerepét.

Európa eddigi legnagyobb birodalma a Római Birodalom volt, amely hosszú évszázadokon keresztül tartotta magát a történelem fenti aranyszabályával szemben, ezért mindenkinek hasznos lehet tanulmányozni virágzását és bukását egyaránt. Merthogy a hosszú virágzás után természetesen Róma is elbukott. Sokan sokat vitatkoztak már azon, hogy honnan eredeztethető a birodalom hanyatlása, jómagam nem tudom és nem is kívánom eldönteni a kérdést. Az elmúlt időben viszont többen is párhuzamot vontak Róma végnapjai és Európa jelenlegi politikai helyzete között, a következőkben szeretnék én is kiemelni néhány elemet.

(…)

És akkor valamikor a negyedik században megindult a népvándorlás: a vandálok Kárthágó felől, a különböző gótok nyugatról özönlöttek a birodalomra. A rómaiak barbárként tekintettek a jövevényekre – jóllehet ekkor már a római hadsereg is javarészt barbárokból állt – és fegyverrel próbálták útjukat állni. 378-ban Hadrianopolisnál a római sereg azonban döntő vereséget szenvedett a vizigótoktól, maga a császár is elesett, mint korábban már annyiszor (bár ekkorra már több császár is volt: társcsászárok, trónbitorlók stb…). Az új császár csak hatalmas áldozat árán tudta konszolidálni a helyzetet: betelepítette a vizigótokat. A vizigótokat azonban nem olyan fából faragták, hogy beilleszkedjenek a birodalom rendjébe, más kultúrájuk, szokásaik, vallásuk és nyelvük volt. Saját törvényeik szerint éltek, a saját elöljáróik hatalma alatt. Én innentől már mindenki ismeri a történetet.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2015. szeptember 28. 17:38
Rossz a link a poszt alján. Nem a Mozgástér blogra visz, hanem ugyanerre az oldalra, saját magára.
lebegyew
2015. szeptember 28. 16:25
Egyáltalán nem erőltetett ez a történelmi párhuzam és a szerző a Római Birodalom belső válságát, a hedonista életmódot még nem is említi, pedig ott is jócskán van hasonlóság a római és a brüsszeli impérium között.
Dras
2015. szeptember 28. 16:24
Nékem is van egy történeti párhuzamom: 1541. augusztus 29. | Szulejmán szultán csellel elfoglalja Buda várát!! E történelmi párhuzamra szeretnék utalni, mikor Buda várának az oszmán török általi elfoglalásának, az elmúlt hónapbeli 474. évfordulójára emlékeztetek. Ez a muzulmán trükk, most válik Európai léptékűvé, csak talán mi már átéltük, tanultunk belőle, de akiket akkor megvédtünk, azok még „humánus ködben”, képmutatóan s eszetlenül vitatják, a saját gazdasági érdekeik miatt. Hát ím a történet...: 1541. augusztus 29-én foglalták el Buda várát I. Szulejmán oszmán szultán (ur. 1520-1566) hadai, aminek eredményeként a Magyar Királyság területe tartósan három részre szakadt, és másfél évszázadra a Habsburg-török nagyhatalmi vetélkedés színterévé vált. Szulejmán augusztus 28-án üzenetet küldött óbudai táborából az özvegy királynénak, melyben személyes találkozóra invitálta őt. Jagelló Izabella félt attól, hogy a szultán Konstantinápolyba viteti majd, ám nem sok választása maradt: másnap a János-párti főméltóságokkal és a csecsemő János Zsigmonddal együtt tiszteletét tette a török táborban, ahonnan már egy másik Budára térhetett vissza. Történt ugyanis, hogy a látogatás alatt Szulejmán janicsárjai – azzal az indokkal, hogy szeretnék megcsodálni a királyi székvárost – észrevétlenül beszivárogtak a kapukon, majd a stratégiai jelentőségű bástyák és falszakaszok birtokba vétele után hatalmukba kerítették a várat. A törökök rövid küzdelem után lefegyverezték az őröket, majd kitűzték a lófarkas zászlót, így a szultántól távozó magyar előkelők megdöbbenten konstatálhatták, hogy Budavár, mely von Roggendorf seregénél nagyobb haderővel szemben is sikerrel dacolhatott volna, gyakorlatilag komoly erőfeszítés nélkül Szulejmán kezére került. E történet azért is következhetett be, mert az Osztrák Habsburgok idős hadvezére, Von Roggendorf augusztus közepéig körülzárva tartotta Budát, majd augusztus 20-án éhező seregével egy végső rohamra is kísérletet tett, ám a török-tatár csapatok és a Budáról kitörő magyarok ellen döntő vereséget szenvedett. Von Roggendorf a birodalmi had roncsaival hamarosan visszavonult Komáromba, így Szulejmán szultán augusztus 26-án megérkező főerői már nem vehettek részt a küzdelemben. Nékem Tőkéczki László docens úr anno, azt tanította, hogy a történelem egy spirális folyamat, ami ciklikusan egy másik szinten, de megismétli önmagát.....!!!!! Már lehet félreverni a harangokat a ma még működő templomokban (hisz holnaptól lehet, hogy a bevándorlók érzékenységét, hogy ne sértsük, alkalmazkodnunk kell és még harangozni sem lehet, mert Reding asszony is megtiltja....), a látogatás elkezdődött, eljött az idő.........!!!!!!!!!!! Én nem gondolnám, hogy kétségbeesve történik ez a tanulmányozás, én azt gondolom a látottak alapján, hogy az uniós vezetőknek nem volt történelem oktatása....csak a fizetésük számolását oktatták...
states
2015. szeptember 28. 16:13
Hát igen, nem a vizigótok illeszkedtek be a birodalomba, hanem a birodalom a vizigótokba. De kurvaismerős a történet uniós barmok, csak hát néha fel kellene ütni a törikönyveket, nem csak a bankszámlát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!