Hobbiregénytől Hollywoodig

2015. október 08. 11:28

Azt akartam, hogy a történet a problémákra, és főleg azok megoldásaira koncentráljon. Nem egy sötét, depresszív sztorit akartam írni, amiben a főhős beleőrül a magányba és a folyamatos stresszbe. Interjú.

2015. október 08. 11:28
Andy Weir
hvg.hu

hvg.hu: Először A marsit is az oldalán keresztül, ingyen osztotta meg. Hogy lett belőle nyomtatott bestseller, majd hollywoodi sikerfilm?

A. W.: Eredetileg ez egy folytatódó történet volt, amit fejezetenként posztoltam az oldalamra. Amikor vége lett, az emberek elkezdték mondani, hogy szívesen látnának belőle egy e-book verziót, hogy ne a böngészőben kelljen olvasniuk. Megcsináltam, és kitettem az oldalra. Aztán mások e-mailben jelezték, hogy szívesen olvasnák az e-bookot, de nem tudják, hogy kell letölteni, aztán az olvasóra feltölteni, úgyhogy csináljak már egy Kindle-verziót, amit egyszerűen beszerezhetnének az Amazonon keresztül. Szóval ezt is megtettem.

Csakhogy az Amazonra nem lehet úgy feltenni e-bookot, hogy azt ingyen le lehessen tölteni, ezért beállítottam a lehető legkisebb árat, ami 99 cent volt. Végül többen vették meg az e-bookot az Amazonról, mint ahányan letöltötték ingyen az oldalamról. Gyorsan felkerült A marsi mindenféle bestseller-listára, ami felkeltette a Crown kiadó érdeklődését. Bejelentkezett nálam egy ügynök, akinek a segítségével tető alá hoztunk egy megállapodást, és kiadták a könyvet. Innentől még jobban felpörögtek az események, a Fox még azon a héten megvette a megfilmesítési jogokat. (…)

hvg.hu: A marsi hangneme elég könnyed és pozitív, a téma komolyságát tekintve. Miért választotta ezt a történetmesélési módot?

A. W.: Azt akartam, hogy a történet a problémákra, és főleg azok megoldásaira koncentráljon. Nem egy sötét, depresszív sztorit akartam írni, amiben a főhős beleőrül a magányba és a folyamatos stresszbe. Egyszerűen nem ezt a részét szerettem volna kiemelni. Úgy döntöttem, hogy Mark keményebb lesz, mint a legtöbb ember. Mégiscsak kiválasztották egy Mars-misszióra, tehát nem egy hétköznapi ember, valószínűleg több ezer ember közül került be a programba.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. augusztus 19. 13:58
A Marsi egy középszerűen megírt könyv, papír karakterekkel, egy-két jó poénnal. Aki ezt isteníti, az még életében nem olvasott jó SF regényt. Vagy általában: jó regényt.
Bácskai Bicska
2016. augusztus 17. 14:39
Brávó. Kasztrált tudós, nulla érzelmekkel. Mintha a Földön nem lett volna előélete. Nincs is. A marsi táj, a szuper környezet, a látványvilág és az akció mindent visz. (Mármint a filmen. Többet vártam tőle - mi tagadás.) Ami a könyvet illeti: Daniel Defoe pár száz évvel korábban még ráérzett, és le is írta, hogy Crusoe matrózban mekkora vágyak, milyen végletes ösztönök tombolhattak. Mígnem megérkezett neki Péntek, és mindjárt emberebbnek érezte magát. Ehhez képest a marsi főhős több poént lő az éterbe, mint Sylvester Stallone öregfiúk csapata együttvéve a legújabb ZS kategóriás akciófilmjében. Így meglehetősen hiteltelen. Szórakoztató sci-fi ponyva, tudománykodó köntösben. Nem több.
matykox
2015. október 09. 12:15
WEIRD az egész ügy, tipikus Hállivúúdy kreáció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!