Adattudománnyal és gépi intelligenciával építsünk jobb jövőt!

2015. október 18. 17:25

Hilary Mason, a Fast Forward Laboratórium vezetője szerint a gyorsan fejlődő adattudomány és gépi intelligencia nagyon komoly hatással lesz a jövőre.

2015. október 18. 17:25
Hilary Mason
TechRepublic

„A gépek olyasmiket kezdenek létrehozni, amelyekről azt hisszük, hogy sokkal inkább az alkotó ember világához tartoznak. Algoritmusok ma már kreatívan értelmezheti át például a Mona Lisát. Kedvenc adatalapú appjaim, a Google Maps, a Foursquare vagy a Dark Sky máris megváltoztatták a felhasználók viselkedését.

Az adattudomány és a gépi intelligencia azért ígéretes, mert adott hozzájuk a számítási kapacitás, és tudjuk, mit tegyünk a rendelkezésünkre álló adatokkal, ráadásul egyre több adathoz férünk hozzá.

Egyik munkámnál a Hadoop klaszteren változtattunk, és eldöntöttük, hogy az interneten található legcukibb állattal teszteljük. Kiderült, hogy a legkomolytalanabb kérdés megválaszolására is többórányi számítási idő és petabájtnyi adat kell. Az adatokkal való játszadozás lehetősége viszont nagyon fontos. Így találtunk rá egy kickstarteres LED-lámpára, amelyet 'diszkókutyák' ruhájához találtak ki. Okostelefonnal irányított kutyamellényről volt szó.

Amikor sok nevetséges dolgot látunk, rögtön tudjuk, hogy ez azért van, mert mindenki használhatja a technológiát. Ha viszont újat, esetleg meghökkentően újat akarunk alkotni, mindig figyelembe kell venni a nem tervezett és előre nem látható következményeket. Egy példa: a Sony 1999-ben kezdte el gyártani és értékesíteni az Aibo robotkutyát. Nemrég leállították a technikai támogatást, tehát, ha valakinek meghibásodik a kutyája, viszont szeretné még használni, nincs rá lehetősége. Aibo-tulajdonosok komoly temetéseket rendeztek kedvenceiknek. Sokkal gyakrabban, mint gondolnánk."

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!