Kereslet, fogyasztás, jólét és nyomor: mind mögött sokszínűség

2015. október 21. 11:08

Nehéz magyarul azt visszaadni, de nagyjából azt jelenti, hogy „nincs olyan fogalom, hogy A Szegény Réteg”, hanem szegény emberek vannak. Emberek, egyedi sorok. 

2015. október 21. 11:08
Homolya Dániel
Kereszténység és kapitalizmus

„A fogyasztás időbeli alakulása kapcsán egyrészt fontos eredmény az úgynevezett Deaton paradoxon »felfedezése« a fogyasztás szintje sokkal kevésbé változékony, mint az aktuális jövedelem változékonysága. Kiemelte, hogy aggregálási problémák jelentkeznek: például egy sokk hatása aggregált, teljes gazdaság szintjén sokkal hosszabban elnyúló, mint egyén szintjén. 

A fejlődő országokban a szegénység, jólét vizsgálatához leginkább a felmérés alapú elemzésekkel járult hozzá Deaton professzor. Rávilágított arra, hogy alapvetően a gazdasági növekedés segíthet a nyomor felszámolásában, és bár a segélyeknek nagy szerepe volt egészség javításban, de tartós megoldások a gazdaság saját kapacitásainak növelésén keresztült jelentkezhetnek. Victor Claar professzor a Henderson Egyetemről az Acton Intézet oldalán egyszerűen úgy foglalta össze a friss Nobel-díjas kontribúcióját, hogy »There is No Such Thing as ‘The Poor’«. Nehéz magyarul azt visszaadni, de nagyjából azt jelenti, hogy »nincs olyan fogalom, hogy "A Szegény Réteg"«, hanem szegény emberek vannak. Emberek, egyedi sorok. Ezért fontosak a felmérések, amelyek ezt a diverzitást segíthetnek feltárni. Sokszor látjuk borúsan a világot, miközben azért például a Világbank friss jelentése azt mutatja, hogy az elmúlt időszakban is csökkent a mélyszegények aránya, az elmúlt 25 évben pedig látványosan (lásd pl. itt), de persze még mindig sok. Zárásként feltehetjük a kérdést: Hogy tudunk segíteni? A friss közgazdasági Nobel díjas a következőt fogalmazza meg e kapcsán »The Great Escape: Health, Wealth, and the Origins of Inequality« című könyvében »A gazdasági növekedés a motor a nyomorból és a jelentős elszegényedésből való kitörésre.« ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. október 21. 19:00
Ma ilyen "örüljünk a kapitalizmusnak" nap van a Mandineren?
brekker
2015. október 21. 17:51
"(lásd pl. itt)" http://index.hu/gazdasag/2015/10/05/10_ala_csokken_a_melyszegenyek_aranya/ "A történelem során először idén valószínűleg 10 százalék alá csökken a mélyszegénységben élők aránya a világban - közölte legfrissebb jelentésében a Világbank, írja az MTI. Korábban sokáig azok számítottak mélyszegénynek, akik napi 1,25 dollárnál (348 forintnál) kevesebből voltak kénytelenek élni, a szegénységi küszöböt azonban jelenleg 1,9 dollárban (529 forintban) határozza meg a Világbank."
békalepcse
2015. október 21. 13:06
Legalább a kapitalizmus működési zavaraival tisztában lennél mielőtt ilyen ökörségeket tolnál ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!