Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A legelső a határok megerősítése

2015. november 26. 16:02

Az EU-nak követnie kellene azt, amit Magyarország már megtett, meg kellene erősítenie a határok védelmét. Interjú.

2015. november 26. 16:02
Dennis A. Ross
Inforádió

„Az uniónak követnie kellene azt, amit Magyarország már megtett, meg kellene erősítenie a határok védelmét. Magyarországot nagyon sokat kritizálták azért, mert kerítést épített a szerb határra, ami azonban beváltotta a hozzá fűzött reményeket: pár nap alatt megállította a napi több tízezer bevándorló beáramlását. Vagyis csökkentette azt a veszélyt, hogy a terroristák a menekültek közé vegyülve érkezzenek az országba. Nyilvánvaló, hogy a legfőbb probléma Görögországban van, ahol nem biztosítják megfelelően a határok védelmét. Valószínűleg szükség lesz az Európai Unióban a határvédelem újragondolására, a jogi keretek kidolgozására. És természetesen fontos a hírszerzési adatok megosztása. Ha tetszik, ha nem, a terroristák, a szélsőséges nézeteket valló muzulmánok kihasználják a tömeges migrációt, és így bejutnak az Európai Unióba. Sejteket, terrorista csoportokat hoznak létre, erre láthattunk most példát Párizsban, vagy Brüsszelben. Vagyis a megfelelő válasz a kialakult helyzetre sok apróbb lépésből állhat össze, de azt gondolom, hogy a legelső lépés mindenképpen a határok megerősítése kell legyen.

- Mit gondol az Európai Unió eddigi lépéseiről, terveiről. Az Egyesült Államokban - például a hírtelevíziók beszámolóiból - jól nyomon követhetőek az európai politikai döntések, irányváltások?

Igen, a legtöbb dolgot minden bizonnyal követni tudjuk. Nézze, az unió nyitott határok politikája, amit a bevándorlással kapcsolatban folytatott, megbukott. Nem az életüket mentő menekültekről beszélek, őket segíteni kell, ehhez azonban egy jó bevándorlási politikára van szükség. De a nyitott kapuk politikája, amit korábban a déli határokon az Egyesült Államok is folytatott, egyszerűen nem jó. Biztosítanunk kell, hogy a határvédelem megfelelő legyen - ezt nem tudom elégszer elmondani. És úgy látom, az EU kezdi felismerni ennek a jelentőségét. Korábban Magyarországot kritizálták, amiért annyira erős volt, most pedig mindenki próbálja követni a példát, mint például Németország is, amely már nem akar annyi bevándorlót fogadni. Tehát látjuk itt is az összefüggéseket, és úgy gondolom, Amerika tud segíteni sok tekintetben. Nem pusztán azzal, hogy a közel-keleti menekülttáborokat anyagilag támogatja, és ezzel a hazájukhoz közel, saját kultúrkörükben maradhatnak a menekültek, hanem például a hírszerzési információk megosztása is szóba jöhet európai szövetségeseinkkel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2015. november 27. 08:03
Európának a menekülthullám első pillanattól kezdve azt kellett volna tennie amit most vezetnek be a norvégok.. "Csütörtök óta hatályosak az új menekültügyi szabályok Norvégiában. Aki személyi dokumentumok nélkül érkezik az országba, annak 48 órán belül el kell hagynia Norvégiát." Ezért történhet hogy immáron 100 ezrek érkeznek a zöldhatárokon át papírok nélkül.. Okafogyottá válna a kerítés, és minden egyéb, ha ezt az elején kijelentik..
Akitlosz
2015. november 26. 20:53
Ő ki? Nem kellene interjú előtt előbb bemutatni az interjúalanyt, leírni, hogy kicsoda?
Starlord
2015. november 26. 20:40
Pedig hogy fellendülne a gazdaság.. :D Osztrákok is rögtön szaladtak fegyvereket venni... :P
tango47
2015. november 26. 18:47
Milyen hálásak tudunk lenni, ha valaki rajtunk kívül is evidenciákat sorol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!