Hatsune Miku, a virtuális popsztár

2015. november 15. 10:05

2016-ban újra megpróbálja meghódítja Kanadát és Amerikát a japán hologram popdíva. A világ első interaktív sztárja még mindig a jövő ígérete, hiszen nincsenek trónkövetelői.

2015. november 15. 10:05
Jamieson Cox
The Verge

A nagy pénz a tinipopban van, gondoljunk csak a nyáron itt koncertezett Violetta sorozat sztárjaira és a hisztérikus tömegjelenetekre. Ezek azonban csak itt nálunk felkapottak Kelet-Európában, az igazi nagy dobás a japán Hatsune Miku, aki 16 volt, mikor 2007-ben elkezdett zenélni és azóta is 16 marad majd az idők végezetéig. Miku ugyanis egy hologram és csupán egy számítógépes program. A japán Crypton Future Media Vocaloid hangszintetizátor egyik „mellékterméke”. A 16 éves, kék hajú anime karaktert marketing célból hozták tulajdonképpen létre, hogy egy kabalafigurát mellékeljenek a programhoz, és el lehessen adni vele könnyebben magát a terméket. Egy remek marketingcsali volt, ami várakozáson felül teljesített.

A Hatsune Miku név annyit jelent, „A jövő első hangja”, 7 év távlatából már elég ironikusan hangzik, de működik. A világ első interaktív sztárja, és még mindig a jövő ígérete, hiszen nincsenek trónkövetelői sehol sem a világon. Mikunak  bárki készíthet számokat, a Vocaloid segítségével már több mint 100.000 nóta is született lelkes rajongók jóvoltából. Miku élő koncertjein ezekből a számokból válogat.

Hogy koncertezik egy hologram (vagyis szoftver)? Motion capture módszerrel animálják a mozgásokat, majd ezt egy CGI-ben szerkesztett modell adja elő a színpadon kivetítve(a Gorillaz és 2Pac is szerepelt már így színpadon). Közben persze egy élő zenekar kíséri a háttérben, az ének is élő, mint egy karaoke-ban. Több telt házas ázsiai turné után Lady Gaga is meghívta előzenekarnak a virtuális sztárt, de fellépett a Letterman show-ban is már. Természetesen magyar rajongói is vannak már jócskán, mert a manga és anime kultúra roppant népszerű hazánkban is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!