Így vette kezdetét a Star Wars új korszaka

2015. december 07. 07:27

2005-ben azt gondoltuk, véget ért a XX. század legnagyobb mítosza. George Lucas azt mondta, befejezettnek tekinti a Star Wars-filmek ciklusát, és semmi okunk nem volt hinni benne, hogy valaha is tovább meséli messzi galaxisának történetét.

2015. december 07. 07:27
Oviban Kenobi
Oviban Kenobi

Mark Hamill 2004-ben idézte fel a fenti párbeszédet, amely 1976 tavaszán játszódott le közte és George Lucas között a tunéziai sivatagban, a legelső Csillagok háborúja-film forgatásán.

Ahogy a Star Wars története és elmúlt negyven évének minden fejezete George Lucasszal vette kezdetét, úgy ennek a történetnek — ennek még utoljára — szintén vele kell elkezdődnie.

»Sosem hajszoltam igazán a pénzt. Sokkal inkább voltam filmkészítő. A pénz, amit kerestem, arra kellett, hogy megóvjam a filmjeim fölötti kreatív szabadságot« — nyilatkozta a rendező 2013-ban egy Bloombergnek adott interjúban. Lucas pályáját örökre meghatározta, hogy első két filmjét, a THX-1138 című sci-fit és az American Graffitit akarata ellenére megvágta a stúdió, ezért harmadik munkájánál, a Csillagok háborújánál lemondott a rendezői gázsijáról, hogy cserébe maga birtokolja a folytatás jogait. Ez a húzás egy életre gazdaggá tette, és soha többé nem függött egyetlen stúdiótól sem.

A páratlan alkotói szabadság egyszerre volt áldás és átok Lucas későbbi pályáján. Olyan zseniális folytatást tudott szülni, mint az 1980-as A Birodalom visszavág, és olyan kontrollálatlan félresiklást, mint az 1999-es Baljós árnyak.

Az ezredfordulón készített, magánvagyonából finanszírozott második Star Wars-trilógiát Lucas rossz szájízzel fejezte be. Saját bevallása szerint is megviselték az előzmény filmek kapcsán őt ért kritikák. Bár a hetvenes évektől kezdve kilenc és tizenkét epizódos Star Wars-sagáról is álmodott, eldöntötte, hogy a hatodik film után nem folytatja. »Amíg nem volt internet, addig nem volt ilyen gond. De amióta létezik a világháló, meglehetősen rosszindulatúvá és személyeskedővé váltak ezek a dolgok. Ilyenkor felteszem a kérdést: mi szükségem van nekem erre?«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!