A fénykard ünnepe

2015. december 18. 10:37

Nemcsak bunkó magyarok, de minden nép bunkói szívesen sütkéreznek a csalfa önámításban, hogy nekik van kultúrájuk, Amerikának meg nincs. Ehhez képest maguk is fénykardozva nőttek fel, és gyerekeik is ezért bolondulnak.

2015. december 18. 10:37
Tóta W. Árpád
hvg.hu

„Nemcsak bunkó magyarok, de minden nép bunkói szívesen sütkéreznek a csalfa önámításban, hogy nekik van kultúrájuk, Amerikának meg nincs. Ehhez képest maguk is fénykardozva nőttek fel, és gyerekeik is ezért bolondulnak. Ha ez tévedés, akkor lassan fél évszázada lubickolunk benne, és élvezzük. Mostanra mindenkinek tele van padlása, töke és hócipője a Star Wars-mániával – a gender-őrület ehhez képest jelentéktelen underground mozgalom –, jön ki az emberek könyökéből a főcímzene, és csak folyik rendületlenül címlapokról, képernyőről, Facebookról. Mintha a világ valaha volt legnagyobb marketingkampánya zúdulna ránk. Bár van reklám bőven, a jelenséget nem ez működteti. Önként ugrik a média minden hírre és filmtöredékre, mintha a Disney fizetne érte – de nem teszi. A HVG címlapjára sem pénzért került (sajnos!), hanem mert fajsúlyos, fontos téma. És a napi hírekben is azért szerepel, mert a kedves olvasó kattintja, mintha neki bezzeg fizetne valaki ezért. Pedig pont hogy ők csengetnek: mozijegyért, Star Wars-zokniért és yodás virsliért.

Így működik a mítosz. A Star Wars csaknem negyven év legnagyobb hatású kulturális terméke. Alig akad ember a bolygón, aki ne értené az innen eredő szállóigéket és metaforákat. Ismertsége világvallások sztorijaival van versenyben – de nem állítja magáról, hogy tényvalóság, ezért a jedik nevében se robbantgatni, se boszorkányt égetni nem szokás.

Nézz az ég felé

A Star Wars persze szintézise mindenféle régi mesének. Jelentős ugrás azonban, hogy ez a mítosz a jövőről, de legalábbis űrhajókról szól. A sci-fi 1977 óta lassan szubkultúrává szorult vissza – nem utolsósorban a fantasy sajnálatos térhódításának köszönhetően –, de képes volt arra, hogy felemelje az ember fejét saját pitiánerségéből a jövő és a csillagok felé. Ennek az elvirágzott műfajnak életerős túlélője és reménye a Star Wars.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szuverén
2015. december 19. 10:28
-„Nemcsak bunkó magyarok, de minden nép bunkói..." Bemutatkoztál, rövid és kifejező neved van; bunkó! Tovább olvasni felesleges. -További neveid, avagy személyiségjegyeid; szánalmas, korlátolt, öntelt, primitív, nagyképű, tudatlan, handabandázó, .... -Szókincsről hallottál már? Mert a "nevedet", más kevésbé otromba árnyalt jelzőkkel, hatásosabban lehet kifejezni. Jóllehet ehhez, némi műveltség is kellene. Többet olvasni, kevesebbet írni. Ez így működik. Nem tanultátok az újságíró "tanfolyamon"? -Én gépész szakon végeztem, ezért többet nem segíthetek.
berzsian56
2015. december 19. 09:52
Mi is az a Fény ünnepe Tóta Farluk? Nem a Hanukát nevezik így? És a Tótákat meg a fény fiainak. Most van a kiáradás. Olyan vagy,mint a feketefényű zseblámpa.
Zsolt75
2015. december 19. 00:24
Mi mondjuk ninja-kardokat csináltunk, sok szigszalaggal, meg pamut bojtokkal. Persze ráérős időnkben gyűjtöttünk Jedi-kártyát. Azt mondjuk nem gondoltam volna, hogy bármelyikért 30 év múlva lebunkóz a tótavé...
antioxi
2015. december 18. 21:47
"Nemcsak bunkó magyarok, de minden nép bunkói szívesen sütkéreznek a csalfa önámításban, hogy nekik van kultúrájuk..." Tótavé, szerencséten bunkó! Gondolom, neked semmilyen kultúrád nincs, mert hazátlan bibsilibsi vagy. Nem sajnállak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!