Már a gyógyszerünk is okos lehet

2016. január 13. 09:34

A jövő orvostudománya okostablettákkal vizsgálja meg testünket, nem kell fájdalmas külső vizsgálatokon átesnünk végre.

2016. január 13. 09:34
Ariel Bogle
Mashable

„Az okos pirula az melbourne-i RMIT University fejlesztése, a célja az, hogy mindent feltárjon, mi történik pontosan percről percre a testünkben. A Centre for Advanced Electronics and Sensors tablettája a beleinkben lévő gázokat vizsgálja és méri folyamatosan (állatkísérleteken már tesztelték őket). Mire is jó ez a megoldás? Kourosh Kalantar-zahed, az RMIT professzora szerint a beleinkben lévő gázokból lehet a rákra is következtetni, már sokkal hamarabb, mint a szövettani vizsgálatokkal illetve az áttétek is sokkal egyszerűbben felderíthetőek. De bélbetegségek gyógyítására illetve műtétek előkészítésére is kiválóan alkalmas ez az okostablettás szondázás, hiszen a szenzorok folyamatosan tájékoztatják az orvosokat az operáció hatásairól és a tényleges folyamatokról.


Nem véletlen a gasztroenterológusok már régóta vártak valami hasonló megoldást, sajnos a jelenlegi szondázások (aminek során egy hosszú csövet kell lenyeletni a páciensekkel) elég kényelmetlenek, irritálják a garattól kezdve az egész emésztőrendszert. Az fMRI alapú vizsgálatok pedig nem teljesen megbízhatóak illetve szintén terhelik a beteg testét és nem ismételhetőek meg naponta sem. A bélben lévő gázokat a keletkezési helyükön vizsgálva sokkal több adatot lehet kinyerni belőlük, mintha megvárnánk, míg a beteg leheletében megjelenjen (a Big Data már az orvostudományban is hódít tehát). Az okospirulában többfajta szenzor található, ezek mérik az egyes gázkoncentrációkat, az orvos pedig nemes egyszerűséggel egy okostelefonon látja az aktuális helyzetet, hogy éppen mi zajlik le a beteg beleiben egy pacal vagy szalontüdő elfogyasztása után akár. A gyomorsav ellen speciális nanoburkolattal (azt most szabadalmaztatják) is ellátták az okostablettát, így az nem oldódik fel a maró belső folyadékban, mint minden más táplálék. Természetesen nemcsak betegek, de fogyókúrázók is használhatják majd az okospirulákat (nem beszélve az orvosképzésről), de a szabadalmaztatási eljárás és a kereskedelmi forgalomba kerülés még emberkísérletek sorát veszi igénybe. Kalantar-zahed szerint az egészséges életmód kialakításában és a betegségek megelőzésében is sokat segíthet majd az okospirula, persze ha tényleg figyel is majd az adott ember a testének a jelzéseire vele.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2016. január 17. 12:24
Csodálatos! Kár, hogy még nem alkalmazható. Szerintem az emberek többsége nem a haláltól fél, hanem az oda vezető kínoktól, és ha van olyan felfedezés ami ezt csökkenti, az csodálatos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!