Boldogot, de mégis mit

2016. január 04. 09:04

Azaz, hiába van meg az embernek „mindene”, ha a szomszédainak, többségüknek nagyobb háza, nagyobb autója van, akkor az ember „esendő” és elégedettsége csökken.

2016. január 04. 09:04
Homolya Dániel
Kereszténység és kapitalizmus blog

„A népi bölcsesség is ad választ erre a paradoxonra (a pénz nem boldogít, illetve idézhetem édesapámat, aki mindig azt mondta, hogy »Fiam mindig az kell, ami nincs«), de a közgazdasági elemzések is azt mutatják, hogy ebben a helyzetben bejöhet az irigység faktor. Azaz, hiába van meg az embernek »mindene«, ha a szomszédainak, többségüknek nagyobb háza, nagyobb autója van, akkor az ember »esendő« és elégedettsége csökken. És itt jön be a Bernanke által bemutatott üzenet második általam idézendő fonala: az, hogy boldogak vagyunk több tényezőn múlik, amik túlmutatnak azon, hogy anyagi javainkat összemérjük másokkal:

az ember társas lény: a boldog emberek több időt töltenek együtt barátaikkal és családjukkal, társadalmi és közösségi kapcsolataikra nagyobb hangsúlyt fektetnek;
képesek megérezni a »flow« élményt (nem részletezném itt, de a Csíkszentmihályi Mihály által kifejlesztett koncepció lényege, hogy munkában megérezzük az életörömöt, mintha csak hobbit végeznénk;
azt érzi az ember, hogy kontrollálja az életét;
végül az ember nem csak pusztán alkalmazkodik a körülményekhez, hanem azokban megtalálja a kedvező pontokat, hálát ad azokért.

A boldogság titkát nehéz megérteni, különösen a szélsőséges helyzetben lévő emberek számára. Annak, akinek fedél van a feje felett, fűtött a lakása, mint nekem, szinte lehetetlen a nyomorban tengődők napi szenvedését átérezni. Mégis meg kell ezt tennünk és végiggondolnunk, hogy mitől is vagyunk mi igazán boldogok. Bernanke jegybankelnök adekvát választ a számunkra, és ahogy ezen poszthoz alkalmazott képen látható Timorban is lehet mosolyogni, a burkolatlan, földúton állva, várva az istentiszteletet, amit bizonyára hasonlóképpen mosolygó verbita szerzetesek végeznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2016. január 27. 10:41
Nem ok nélkül írta meg Francois Villon az Irigy nyelvek balladáját már a XIV. században.
Öreg
2016. január 05. 19:36
Egyetértek Önnel és csak az összehasonlításban lévő buktatókra szerettem volna felhívni a figyelmet. És folytathattam volna ilyen jelzőkkel: tisztes szegénység, hivalkodó gazdagság,nagy a rongyrázás, a keveset is tudni kell jól beosztani, a becsület a pénznél többet ér...
Sulammit
2016. január 05. 19:36
Összehasonlítással kezdődik minden boldogtalanság!
Sulammit
2016. január 05. 19:35
Szent Pál írja a Filippiekhez írt levelében, hogy mindig tudott elégedett lenni. Szűkölködni, bővelkedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!