Hot drog

2016. január 30. 10:02

A Nemzeti Drogmegelőzési Intézetet (NDI) felszámolták. Tegnapi számunkban olvashatták a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleményét, miszerint ott fogják majd koordinálni a drogpolitikát.

2016. január 30. 10:02
Révész Sándor
Népszabadság

2008-ban elfogadtak még egy szakmailag kiváló drogstratégiát, aztán Orbán Viktor visszatért a hatalomba, és mindennek vége lett. A drogstratégiát eldobta, 2013-ig tartott, míg kidolgoztatta a sajátját, ami leginkább abban különbözött az előzőtől, hogy nem gondolták komolyan. Máig sincs hozzá cselekvési terv, se forrás. Kocsis Máté teljes kormányzati szimpátia mellett verte szét azt az ártalomcsökkentő rendszert, amelynek elementáris fontosságát hangsúlyozza a hatályos drogstratégia.

2010 után az NDI-t lefokozták, szakmailag kiherélték, a kidolgozott fejlesztési projekteket, módszertani segédleteket kidobták, a kutatásokat szinte teljesen beszüntették, ezért ma igazából senkinek sincs hiteles képe a drogvalóságról. A területre szánt pénzt drasztikusan lecsökkentették, a szakembergárda leolvadt, az ellátórendszer sokkal kevesebb drogost tud fogadni, mint ahányan be szeretnének kerülni, a pályázatok eltűntek, az iskolák többségében már nincs prevenció, még a szabaduló és nem kis részben drogfogyasztó rabokat is HIV- és hepatitisteszt nélkül engedik el. Azzal a meghatározó fordulattal pedig, ami 2010 óta, a dizájnerdrogok megjelenésével lezajlott, vagyis a magyar drogvalóság legjelentősebb, legdinamikusabb és a fiatalokra nézve (is) legveszélyesebb tényezőjével a világon semmit nem tudnak kezdeni. És nincs is jele, hogy akarnának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. január 30. 14:56
Mit szólnak a feministák a két élet-halál közt lebegő terhes anyuka drogozásához?
Harangláb
2016. január 30. 12:32
Révész! Arról is írnál, milyen eredményei voltak ennek az intézetnek a visszasírt időszakban?! Miután nem jogutód nélkül szüntetik meg, hanem integrálják egy meglévő szervezetbe, nem kellenek külön pénzügyesek, humánosok, technikaiak, stb...a szakmai feladatuk ettől nem szűnik meg.
Vezetéknév Utónév
2016. január 30. 12:31
A Fidesz szociálpolitikája röviden: minél rosszabb, annál jobb. Ami működik bezárják, ami nem működik, megduplázzák, sóhivatallá szervezik.
noMores
2016. január 30. 12:17
Ez a nyugdíjas kormány olyan kurvamessze van a fiataloktól és a hétköznapoktól, hogy az ijesztő. Fogalmuk sincs, mi zajlik az országban, a fekete Audi hátsó üléséről nem látszik semmi, csak hogy épül-szépül a kommunizmus..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!