Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Brexit: szabad-e vitázni az EU-tagságról?

2016. március 10. 15:37

Az Egyesült Királyságban az EU-kilépési referendumhoz közeledve egyre inkább forrósodik a levegő.

2016. március 10. 15:37
Mészár Kata
Danube Institute

„A Brit Kereskedelmi Kamara (BCC)  vezére, John Longworth lemondott posztjáról, miután nyilvánosan támogatta egy nyilatkozatában az Európai Unióból való kilépést. Döntésének önálló meghozatala kapcsán eltérőek a vélemények a politikai közéletben. Jól érezhető, hogy az Egyesült Királyságban a referendumhoz közeledve egyre inkább forrósodik a levegő: a BBC műsorszolgáltató egy nyilvános vita ötletével is előállt.

Longworth és a BCC közötti összeférhetetlenség alapját az képezte, hogy a csoport hivatalosan a semlegesség mellett foglal állást, viszont felröppentek olyan hírek, hogy Longworth valójában külső nyomás hatására távozott székéből. A kamara nyilatkozata szerint »minden képviselőnek megvan a joga a személyes politikai nézetekhez, olyan dolgok kapcsán, amelyek kulcsfontosságúak napjainkban«. Azonban azt is hangsúlyozták: az nem megengedett, hogy ezeket az állásfoglalásokat kinyilvánítsák a nagyközönség felé, mivel azt mások az egész szervezet álláspontjaként értelmezhetik. Nora Senior, a szervezet elnöke szerint a lemondás indoka az volt, hogy a semlegességük ne sérüljön, és semmi más tényező nem befolyásolta a döntést.

Az EU-szkeptikusok azonban máshogy látják: szerintük Cameron számlájára írható a lemondás és Longworth az úgynevezett »Fear Projekt« gúnynéven futó anti-Brexit kampány áldozata. Az elnevezés arra a félelemre utal, hogy a kilépést leginkább gátoló tényező a gazdasági rizikó és a biztonság kérdése, ami 43 év EU-tagság után könnyedén veszélybe kerülhet.

David Davis konzervatív képviselő aggályát fejezte ki az üggyel kapcsolatban: szerinte kérdéses, hogy a kormány valóban gyakorolt-e nyomást Longworthra. Ha igen, fennáll a veszélye annak, hogy a továbbiakban üldöztetésnek lesznek kitéve azok az üzleti vezetők, akik a Brexit mellet foglalnak állást.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. március 10. 18:17
Cameron beledől a saját dugába ezzel a népszavazással. Csak belpolitikai okokból dobta be annak idején, hogy parlamenti választást nyerjen aztán a végén még tényleg kilépnek.
pollip
2016. március 10. 16:01
A demokrácia elvileg olyan, hogy mindenről lehet vitázni:-))))) büntetlenül!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!