Titok és okozat

2016. május 13. 12:37

Erősen reméljük, hogy a jövő választópolgári attitűdjét befolyásolni fogja, hogy amit Matolcsy művel, nem művelheti a színfalak mögött.

2016. május 13. 12:37
Révész Sándor
Népszabadság

„Most már jó sokat tud az olvasó arról, mit művel a jegybank a pénzünkkel, mert jeles kollégáim naponta zúdítják rá az elképesztő részleteket. Arról is rengeteget írunk, miként sodródunk kifelé a jogállamból. De azért hadd emlékeztessünk arra is, hogy ez a cikkfolyam nem létezhetne, ha nem élnénk részben mégis jogállamban, ha nem működnének a jogállam egyes fontos elemei. Ezeket annak a rendszerváltásnak köszönhetjük, amelynek egyre többen nem akarnak köszönni semmit. (...)

A diktatúra alkonyáig Magyarországon nem létezett se magánbank, se kereskedelmi bank. A főhatalomnak teljességgel alárendelt jegybankon keresztül folyt minden jelentős hitelezési folyamat. A jegybanknak dolga volt, hogy a hitelből finanszírozott, megalapozatlan életszínvonal-növelő politika összeomlását elodázza, hamis adatokkal szerezzen hitelt az IMF-től és nyugati hitelezőktől. Természetes volt, hogy az ország polgárai elől is eltakarják a hazájuk helyzetére vonatkozó releváns tényeket. A jegybank kétségbeesett jelentéseit a fönntarthatatlan pénzügyi folyamatokról, eladósodásunk mértékéről, helyzetünk drámai romlásáról csak a kiválasztottak szűk köre ismerhette. Matolcsy titkai­nál azért az ország eladósodásának a titkai sem voltak érdektelenebbek. »Napjaink választópolgári attitűdjének és a Kádár-korszak iránt érzett nosztalgiának szerves része az, hogy a fentiekben leírt folyamatok teljességgel a háttérben zajlottak« – olvassuk Kelemen Luci tanulmányában.

Erősen reméljük, hogy a jövő választópolgári attitűdjét befolyásolni fogja, hogy amit Matolcsy művel, nem művelheti a színfalak mögött. ”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. május 14. 07:09
""nem művelheti a színfalak mögött."" ré vész a nyilvánosság előtt tette!!
Dénia
2016. május 13. 21:26
Milyen elegánsan átugrotok afelett te is, meg az idézett Luca is, hogy mi volt a jegybankkal, mit művelt a színfalak mögött rendszerváltástól Matolcsyig. Amellé kéne odatenni, hogy mit csinál a Matolcsy. Vajon miért nem meri senki összehasonlítani közületek?
OberEnnsinnen
2016. május 13. 14:53
Isten adjon dr. Matolcsy Györgynek egészséget és alázatot a magyarok érdekében végzett további munkálkodásához. És szégyellje magát, minden "állami rablásról, lopásról" hazudozó uszító! Semmi nincs elrabolva, ellopva, minden megtalálható, átváltható bármikor hivatalos pénznemekre. A befektetéskori értékénél magasabban. A befektetést lopásként, rablásként az emberek uszítására felhasználni: aljasság.
luga
2016. május 13. 14:43
Mit csinál ez a Matolcsy?! Nyereséget termel, nem milliárdos veszteséget, mint az elődei. Magyar állampapírt vásárol az MNB, mint más normális országban a bank, és nem küldi ki a nyereséget a magas kamatokkal az országból. Nem viszi ki ciprusi off-shor cégekbe sem, mint az elődje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!