Ali ideje

2016. június 13. 08:04

Muhammad Ali élete egy szabad világ történelmének része. A „szabad Amerikáé”, ha úgy tetszik.

2016. június 13. 08:04
Hegedős Soma
Heti Válasz

„Everybody stop talking now. Attention.”

 

A legnagyobb volt, a világ legismertebb embere. Többen voltak kíváncsiak a meccseire a tévében, mint a Holdra szállásra.

Cassius Clay, a bokszoló, aki megrázta a világot („I shook up the world!”). Muhammad Ali, a forradalmár, aki megrázta Amerikát.

Pénteken, Louisville-ben temették Alit. Kavarognak a gondolatok a fejben és a lélekben, mit is jelent ez.

Mindössze nagyjából tizenöt év adatott neki a nagy színpadon (1960, aranyérem a római olimpián, 1975, az egyik utolsó nagy győzelem „Smokin Joe” ellen a betegsége előtt). Mégis megannyi esemény és üzenet köthető össze ezzel a tizenöt évvel.A „misztikus” Sonny Liston legyőzése az ütéssel, amit senki nem látott („Phantom Punch”). Kapcsolat a tragikus sorsú Malcolm X-szel. Az iszlám felvétele, a vietnami katonai szolgálat megtagadása. A „Dübörgés a dzsungelben” és a manilai thriller. Muhammad Ali, a XX. század kultikus figurájának megteremtése.

Egyszer, egy show-műsorban azt mondta, hogy az élet rövid. Ezért úgy akar élni, hogy a mennybe kerülhessen. Harmincöt éves volt ekkor és sokaknak úgy tűnhetett, hogy már addig is a földi paradicsomban élhetett. Mindent elért, amit el lehet érni.

„Mindegy, hogy mit gondolunk a vallásáról, tisztelnünk kell a kiállását!” – mondta egyszer róla Martin Luther King, amikor Ali úgy döntött: Nem hajlandó harcolni amerikai katonaként Vietnamban. Kingnek igaza volt. Nem kell szeretnünk az iszlámot, sőt még csak egyet sem kell értenünk a döntésében Alival ahhoz, hogy tiszteljük. Mert ironikusan hat, de Ali élete egy szabad világ történelmének része. A „szabad Amerikáé”, ha úgy tetszik.

Ugyan olyan nagyon küzdött ellene, pedig éppen Muhammad Ali élete volt az eredeti amerikai álom: A szegény, afroamerikai családból származó bokszoló, aki megvalósítja gyerekkori vágyát és nehézsúlyú világbajnok lesz. Majd showman és a XX. század egyik kultikus figurája. Aki kiáll az „elnyomó, hatalmi gépezet” ellen a fekete kisebbségért – szól a meseszerűen alakított történet.

„Nem akarunk a fehérekkel együtt élni, nem akarjuk az integrációt!” – mondta Ali egyszer. „Nem harcolunk olyan háborúkban, amely a keresztényeké vagy más hitetleneké!” – jelentette ki egy másik alkalommal, még az 1960-as években. Ma ezekhez hasonló mondatok lassan elképzelhetetlenek lennének egy ilyen kaliberű embertől.

Ebben az új erkölcsöket jogi előírásokkal kikényszerítő, nyugati típusú világban. Egy újabb „tökéletes” társadalom − a szabad világ helyett.

Amelyben talán éppen Ali, a Legnagyobb sem találná helyét.

Ég veled, Bajnok!

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. június 13. 11:24
Mark Bolt [Hozzászóló kiszűrése] 2016. június 13. 10:03 Hahaha. Ali idejében sokkal inkább kikényszerítette az állam az akaratát." Bezzeg most, igaz-e Mark Bolt... "...Jeff Blankfort úgy utal Washingtonra, mint „a cionisták legfontosabb megszállt területére” Igaza van. A cionista zsidók erősebbek, mint valaha. A cionista keresztények erőteljes támogatásával az izraeli érdekek biztonságban vannak. A cionista marok szorítását az amerikai közel-keleti politikában lehetetlen tagadni. Az nem áll Amerika érdekében, hogy mindig azt tegye, ami Izraelnek a legjobb. Az USA-ban nem az amerikaiak vannak hatalmon, hanem egy elit és lobbik, amelyek az engedelmességig pénzelik (és fenyegetik) a politikusokat. Természetes, hogy háborúkat viselni olyan országokban, amelyeket a legtöbb amerikai megkeresni sem tud a térképen, nem áll a nép érdekében...."
bispora
2016. június 13. 09:43
Ha már- akkor már ezt is tegyük ide a nagy harcostól. Amikor a fehérgyűlölő Alit egyszer azzal szembesítették, hogy a fehérek között többen vannak akik nem tesznek különbséget az emberek között és egyenrangúként tekintik a feketéket, ezt mondta (qrva jó az áthallás a mai muszlim migránkrízisre- miért is nem szabad beengedni őket Európa ajtaján): "There are many white people who mean right and in their hearts wanna do right. If 10,000 snakes were coming down that aisle now, and I had a door that I could shut, and in that 10,000, 1,000 meant right, 1,000 rattlesnakes didn’t want to bite me, I knew they were good... Should I let all these rattlesnakes come down, hoping that that thousand get together and form a shield? Or should I just close the door and stay safe?"
KannibálTatárÚr
2016. június 13. 08:46
Muhamad Ali legjobb jellemzője a "beceneve": Nagyszájú. Sokat beszélt, hogy minél nagyobb reklámot csináljon magának. Ezt jól csinálta. De sosem fogjuk megtudni, hogy mikor és mit gondolt komolyan, mit írtak neki elő a támogatói. Visszavonulása után már nem szellemeskedett. Nem volt szüksége már a reklámra.
tevevanegypupu
2016. június 13. 08:27
Nem volt az olyan szabad..akkor volt a vietnami háború, Muhammed Ali visszautasította a bevonulást, meghurcolták éppen eléggé és Jane Fondát piszkos áruló ribancnak nyilvánították, mert a háború ellen beszélt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!