Totális tévutak

2016. június 01. 18:15

Szlovákia polgárainak gasztronómiai teljesítményeiről újra és újra bebizonyosodik, hogy kimeríthetetlen kútfői a vidám történeteknek.

2016. június 01. 18:15
Veres István
Új Szó

„A kebabosok, ablakos pizzériák és mekdonáldok térhódítása az utóbbi évtizedben lesöpörte a piacról az egykori csemegeboltokat, treszkás-salátás uzsonnázókat, talponálló falatozókat. De azért vannak, akik újra és újra próbálkoznak, és dermedt lángosokkal, rántott húsos szendvicsekkel, és egyéb, háztájinak álcázott termékekkel ijesztgetik a konzervatívabb ízlésű reggelizőket. Az egyik ilyen belvárosi helynek (sajnos) kirakata is van, és hát ugye mivel a kirakatba a kínálat legimpozánsabb darabjait szokás tenni, ők is megtették a tőlük telhetőt. Töpörtyűs pogácsákat, lángosokat és egyebeket pakoltak tányérokra a kirakatba. És otthagyták őket.

Néhány hete, talán hónapja figyelem a jelenséget, és mivel a nap is odasüt, az egykor barnás-aranysárgás pogik és lángosok bizony egyre halványodnak. Egyszer megmaradt, gondolták, a kirakatba elmegy. Hát igen. Teljes hozzá nem értésükről viszont nem ez győzött meg, hanem az eladó néni szavai. Egyszer arra vetemedtem, hogy megrögzött pogácsafogyasztóként ott szerezzem be a szükséges dózist. Jó napot kívánok, kérek egy pogácsát. Jó napot. Nem baj, hogy tegnapi? Hááát, izé. Nem értettem, mit akar ezzel a néni. Mondjam, hogy akkor nem kell? Vagy próbáljak alkudni? Így néz ki az egész (plusz van rántott karfiol), remélem, becsődölnek hamarost.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vinetu
2016. június 02. 22:33
Tudom, hogy nem tudjátok, meg nem is érdekel titeket, de orbitális ostobaságokat írtok. Van szlovák gasztronómia, vagyis volt (s a cikk épp erről szól). Méghozzá olyan, ami Magyarországon teljesen ismeretlen. Ennek csak egyetlen zseniális szeletét említem: a valahai (60-70-es évek) hidegkonyhai kultúrára alapozott büfé-falatozókat, melyek csúcsmanifesztációjára mindjárt rátérek. Ezek a hajnaltól késő estig nyitva tartó üzemegységek mai szemmel hihetetlen árubőség kínálattal és minőséggel szolgálták a dolgozó népet, valamint a tanuló ifjúságot. A városokban senki nem reggelizett otthon, hanem munkába/suliba menet betért egy-egy ilyen, többnyire lahódkynak nevezett büfébe, ahol néhány perc alatt fillérekért degeszre reggelizte magát. A tejeskávétól a kakaóig, a legkülönbözőbb friss pékárukig, szendvicsekig, ezerféle salátákig bármit ehetett, és mehetett is a dolgára. (Hogy dolga végeztével megint betérjen ugyanoda...:-) Ezt az ifjúkori étkezési szokásomat szerettem volna gyakorolni, midőn, még az özönvíz előtt elcsángáltam a dicső Budapestre, ami azonban rögvest csúfos véget ért. Itt talán a nagyon szórványosan meglévő tejbüfék hasonlítottak arra, amit odaát tapasztaltam, de annak inkább a paródiái voltak. A friss hidegtálak például még az igen előkelő környékeken is leghamarabb délelőtt fél tizenegykor érkeztek meg. Ezt csupán azért említem, hogy itt mennyire nem volt soha igény erre a nagyon épeszű szolgáltatásra. (Egyszerűbb volt, és a mai napig az, otthon befalni reggeli gyanánt egy csípős-fokhagymás kolbászt, meg ilyesmit...:-) Hosszú évekig egyesegyedül balhéztam az ilyen büfék személyzetével, akik végig ufónak néztek, nem értettek az egészből semmit, úgyhogy feladtam. Annál is inkább, mert itt reményem se volt arra, hogy ennek a felvidéki büfé-talponálló kultúrának az említett legfőbb csodájára rátaláljak. A Ryba-nak (magyarul: hal) nevezett halsaláta bárokra. Az ottani kínálat mai ésszel felfoghatatlan volt. Nem is vagyok képes elmesélni. Csak azt, hogy olyan egészséges és ezer ízben tobzódó halsalátákat azóta se ettem, és már nem is fogok. (Attanszión: a mai napig kapható már Magyarországon is – hol másutt, mint a teszkóban – az eredeti halsaláta végletekig lebutított, emberi fogyasztásra teljességgel alkalmatlan változata, ami csupán horrorparódiája a réginek. Nehogy megkóstoljátok!) Lehetne még szólni az itt ugyancsak ismeretlen pacalleves úgyszintén talponállói változatáról, a csehektől leszivárgott knédlis kajákról (megint vigyázat: a kapható, majd megmikróztatott knédli nem knédli, emberi fogyasztásra... lásd fent!), hogy az ezekhez résmentesen passzoló minőségi borovicskákról és sörökről már ne is beszéljünk. Amint a régi kofoláról sem (időnként tuzemsky rummal megbolondítva...). A lényeg tehát annyi, hogy 1/ a felvidéki (részben szlovák...:-) gasztronómiának vannak ám a mienkhez képest minőségibb értékei, amit nem ártana ismerni a kategorikus ostobaságok leírása előtt; ám mára 2/ mind az ottani, mind az itteni étkezési (és piálási) kultúrát porig rombolta a dicső globális gasztronómiai barbarizmus. Szóval: mindent vissza! Legfőképpen a kassai halsalátát...:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!