Harry Potter és az elátkozott gyermek

2016. augusztus 10. 10:34

Mindenekelőtt szeretném leszögezni azt, hogy ez a kötet műfajilag nem regény, hanem dráma, és éppen ezért nem igazán lehet összevetni azzal, hogy mennyire jobb, vagy rosszabb, mint az első hét rész.

2016. augusztus 10. 10:34
tees06
Könyvvilág

A cselekmény izgalmas, amely során Albus és Scorpius különféle kalandokba bonyolódik. Én naivan azt hittem, hogy ez a kötet az első évükről fog szólni, de gyorsan ugrottak pár évet. Kezdetben ez kissé zavaró volt, mert nagyon tetszett az, hogy ott folytatták, ahol abbamaradt az utolsó rész. Aztán pedig a pár év ugrással úgy éreztem, hogy valamit kihagytunk, és kissé hiányosnak, szétesettnek éreztem a történetvezetés. Később ráébredtem, hogy erre az ugrásra szükség volt, mert az időnyerővel való utazás során a fiúknak már tudniuk kell bizonyos varázslásokat. Ennek kapcsán pedig számomra nagy öröm volt a nosztalgiázás, mert folyamatosan felelevenítettünk különféle részeket a kötetekből. Különösen tetszett az, hogy úgy írták meg ezt a drámát, hogy olvashattunk korábbi eseményekről, amelyeket maga Harry, Ron és Hermione élt át. Azonban mindez úgy történt, hogy nem avatkoztak be, és lényegében azt is hihetjük, hogy a mostani szereplők már akkor is ott jártak a múltban. Ez egy nagyon kreatív ötlet volt a szerzőktől, bár időnként kiszámítható volt a történet. Kissé sejtettem, hogy mi fog történni, de nem mondanám azt, hogy könnyen átlátható volt. A második rész ugyanis bőven tartogatott meglepetéseket, és nekem különösen tetszett a Voldemort szál is. Többször gondolkodtam ugyanis arról, hogy milyen lenne egy folytatás a regény esetén, de nekem ez az ötlet meg sem fordult a fejemben.

Valójában elégedett voltam a szereplőkkel, de számomra Albus karaktere kicsit gyengére sikerült. Lehet, hogy csak a műfaj jellegzetességei miatt nem ismerhettük meg jobban, de Scorpius jóval kidolgozottabban jelent meg számomra. A kettejük barátságának a fontossága pedig nagyon szép szimbólum a történetben. Ez különösen tetszett, hogy vannak bizonyos hasonlóságok Harry és a fia roxforti évei között, amelyek közül a barátság fontossága erőteljesen kiemelkedik. A korábbi hét kötet is nagyon jól példázza azt, hogy mennyire jó, hogyha igaz barátai vannak az embernek, és mit is jelent az igaz barátság. Scorpius és Albus esetén ez ismét visszatér, és mi magunk is feleleveníthetjük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!