A CBA igazsága

2016. szeptember 09. 08:55

Mielőtt bárki kárörvendene azon, ahogy a kormánybarát cég magára húzta a vizet, valamit nem árt tudni: a CBA baja kicsiben az ország baja.

2016. szeptember 09. 08:55
Batka Zoltán
Népszabadság

„Senki sem gondolta volna, hogy éppen egy CBA-cég mondja ki az igazat. Bár nem a nagy nyilvánosságnak szánták, a CBA-régiós központ Palóc Kft. éves mérlegéhez járó kiegészítő mellékletében benne van minden, amit a piac szereplői suttogva, szakmai körökben is alig mernek elmondani: a fogyasztás valójában zuhan, a munkanélküliség nő, a hazai kereskedelmi cégek megsegítésére kiagyalt intézkedések pedig éppen a hazai vállalkozásokat döntik be.

Azonban mielőtt bárki kárörvendene azon, ahogy a kormánybarát cég magára húzta a vizet, valamit nem árt tudni: a CBA baja kicsiben az ország baja. A magyar baloldal évtizeden át süket volt a hazai kiskereskedők sérelmeire, akik úgy érezték, hogy az állam az adókedvezményekkel idecsalogatott multikkal szemben elárulta a sajátjait. A Fidesz ellenben meghallgatta a panaszaikat. A CBA így bekerült a Fidesz vazallusi rendszerébe. Egy olyan rendszerbe, amely mindig és mindenkor feltétlen engedelmességet vár el a tagjaitól. A párt egyik kezével adott, ugyanakkor ha valamit megkívánt vagy éppen kitalált, akkor nem volt apelláta.

Másképpen nem lehet megmagyarázni, hogy a CBA vezetői – a magyar kiskereskedelem legrutinosabb figurái, élükön a sokak által szakmai zseniként tisztelt Baldauf Lászlóval – miért nem szólaltak fel a trafikrendszer vagy a vasárnapi zárva tartás ellen. Bár a piacon készpénznek veszik a »CBA-lobbi« befolyását, valójában a Fidesz és ura mindig is csak azt fogadta el a hazai lánctól is, amit ő maga is meg akart valósítani. Ám ha Orbánéknak más ötletük volt, azt szemrebbenés nélkül lenyomták a CBA torkán is. Arról legalábbis nem szól a fáma, hogy a hazai lánc olyan nagyon ácsingózott volna az online kasszák vagy az útdíj után.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. szeptember 10. 08:00
Zolika! Akitől a fizetésed kapod az mondja meg mit csinálj munkaidőben. Ezen kár fennakadnod, te is pont azért írsz hülyeségeket mert ezt várja el tőled a főnököd.
írmag
2016. szeptember 09. 11:30
batka, batka, te meg az igazság?
Berecskereki
2016. szeptember 09. 11:00
Az igazság odaát van? Ezek a balliberális firkászok úgy változtatják a véleményünket, mint más a foltos alsóneműjét. Az már csak természetes, hogy a lényeget, a termelői árra rárakodó többszörös árrést nem vizsgálják. Minek is, még a végén kiderülne, hogy a profit nagyobb része a központokban rakodik le. Ez nemcsak a hazai láncoknál lehet így, hanem a külföldi tulajdonú üzletláncoknál is, akiknek a központjuk olyan országokban van, ahol alacsonyak az adók. Így még a csalások is nehezebben fedhetők fel. Az eddig írtak a mostani posztra is illenek. 2011. novemberben Sres László a HVG-n a következőket írta: „Jó, direkte államilag tenni nehéz ez ellen, legfeljebb egy-egy különadó sallerjétől visszhangzik a tudjukkiknek a médiája – de akkor legalább a haverokat hozzuk helyzetbe, ha úgy látjuk, hogy helyzet van. Márpedig helyzet van, eladó három élelmiszerlánc, úgyhogy a többi potenciális vevő mellé jó harsányan bejelentkezett a Fidesz tavalyi szponzora és propagandistája is. Jól mehet ezek szerint a CBA-nak, az önzetlen Kárpát-medencei terjeszkedése miatt államilag is kitüntetett Baldauf „Ítéletidő” László vezette hazai vagy magyar (nem mindegy, ennek később lesz jelentősége) kereskedelmi láncnak. Tavaly egymilliárdos profitot értek el azzal, hogy – néhány kivételtől eltekintve – silány és drága boltjaik jókor vannak jó helyen, az ország CBA-lefedettsége a nagy mobilszolgáltatókéval vetekszik, úgyhogy igazán semmiség számukra felvásárolni a Corát. Meg a Matchot. Meg a Profit. A CBA azért is lép fel hitelesen a Cora potenciális felvásárlójaként, mert a nevéhez soha nem fűződött semmilyen kétséges ügy, umbulda. Talán csak az a fura ügy, amikor összesen 670 millió forinttal támogatták a komcsi titkosszolgálatok fedőcégének is nevezett Együtt Egymásért alapítványt, miközben nem is tudtak róla. De az ázsiai „adomány” áruk azért csak megjelentek az ő polcaikon is. Vagy amikor őket is feljelentették a beszállítókkal szembeni inkorrektség miatt. Meg amikor a multikhoz hasonlóan ők is túl olcsón adták a dinnyét. Vagy amikor azért büntette kebelbéli partnerüket a Versenyhivatal, mert magyarként árultak külföldi termékeket. Mindegy, ezeket a hazug ügyeket csak az ellenzéki-ellenséges sajtó fújja fel.” http://hvg.hu/velemeny/20111109_cba_cora_seres Vajon azért lett hírtelen veszteséges az üzletlánc, mert „a komcsi titkosszolgálatok fedőcégének is nevezett Együtt Egymásért alapítvány” 670 milliós támogatása megszűnt?
Megtalálta
2016. szeptember 09. 10:28
A szakértelem csúcsa ez a firkálmány. A CBA Palóc Kft. költségvetése maga az ország költségvetése. Húgyagyú bolsi ökör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!