Philip K. Dick: Emlékmás - Túl a felfoghatón

2016. október 05. 10:41

Rajongói körökben gyakori vitaforrás, hogy Dick novelláival, vagy regényeivel alkotott maradandóbbat – a kérdés az életmű befogadhatatlan gazdagságának okán értelmezhetetlen.

2016. október 05. 10:41
Nemes András
Geekz

Élete másolta a könyveit, könyvei másolták az életét, a fikciót és a valóságot gyakran ő maga sem tudta-akarta szétválasztani, ebben pedig a közismert hallucinogénfogyasztási szokásainak kevesebb szerepe van, mint gondolnánk. Sokkal valószínűbb, hogy mindenben, amit valaha állított világunk kiismerhetetlen, számunkra felfoghatatlan rendszereiről, tökéletesen igaza volt: olyan mélyre merült elméjének örvényeibe, hogy képessé vált tisztán látni azt, amit a legtöbben csak sejteni merünk. Nevezetesen, hogy soha, semmit nem fogunk tisztán látni, de még csak sejteni sem.

Rajongói körökben gyakori vitaforrás, hogy Dick novelláival, vagy regényeivel alkotott maradandóbbat – a kérdés az életmű befogadhatatlan gazdagságának okán értelmezhetetlen, lévén mindkét területen prezentált örökérvényű kultklasszikusokat és (saját magához mérten) középszerű munkákat egyaránt, az Agave kiadónál megjelent Emlékmás című válogatás kapcsán azonban ez utóbbi eshetőségtől szerencsére nem kell tartanunk: a kötet esszenciális PKD, minden egyes novellája emlékezetes darab. A könyv leginkább a filmre adaptált írások közül szemezget (Emlékmás, Különvélemény, Sorsügynökség, de itt van a Peter Weller főszereplésével készült mérsékelten szórakoztató B-mozi, a Screamers alapját képező Második változat is), a szövegek közül hat korábban már megjelent magyarul, hat azonban eddig még soha – egyértelmű tehát, hogy a könyv beszerzése erősen ajánlott rajongók és beavatatlan Dick-olvasók számára egyaránt: minden itt van, amiért a szerzőt szeretni lehet és olvasni érdemes.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!