Át tudunk-e második Földdé alakítani bolygókat és holdakat?

2016. november 02. 11:30

Más égitestek földi életre alkalmassá alakítása, terraformálása a gyakorlatban távolról sem olyan egyszerű, mint elméletben. A miénkhez hasonlóvá tett marsi atmoszférának például hamar véget vetne a sugárzás és egy-két napszél.

2016. november 02. 11:30
Casey Chan
Gizmodo

„A mi bolygónk sem lesz meg örökké. És ki a pokol tudja, mi fog történni a világgal a távoli jövőben (vagy akár november 8. után)? A Life Noggin eldöntötte, hogy levezényel egy rövid agy-gyakorlatot Mars- és Vénusz-szerű bolygók, vagy Európa-féle holdak második Földdé formálásáról.

Elsőre minden könnyűnek tűnik: más csillagrendszerből eltérített, jégben gazdag üstökösökkel pumpáljunk ammóniát a Marsra, és máris vékonyabb az atmoszféra, adjunk hozzá pár növényt, hogy melegebb és a földihez hasonló legyen, olvasszunk fel néhány sarki jégsapkát, hogy legyen víz, és bumm, meg is van a második Föld.

Persze azért nem ennyire egyszerű. És pont ezért a Föld még mindig a legjobb bolygó. A Marsnak nincs magnetoszférája, ami azt jelenti, hogy az éppen elkészült második Föld köré összehozott atmoszférát hamar széthámozná a sugárzás és a napszél. A gondolat ezzel együtt érdekes. A videó pedig megmutatja, mi történik, ha a Vénusszal és az Európával próbálkozunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2016. december 01. 22:05
Esetleg talántán, nem a mostanira kéne kicsit jobban vigyázni, nem elcseszerinteni még inkább, avagy kicsit javítani működésének körülményein? Nem olyan bonyolult! Egyébként hogy a ge...be akar pár elmebeteg más bolygón/holdon bármit is, mikor a földi lehetőségeket sem ismeri?
DrPepper
2016. december 01. 22:04
Lesz 20000-es faktorú napolaj, oszt' jónapot.
Apáczai
2016. december 01. 22:04
Már megint Istennek gondolják magukat néhányam... Szánalmas képzelgés.
Akitlosz
2016. december 01. 22:01
"A Marsnak nincs magnetoszférája, ami azt jelenti, hogy az éppen elkészült második Föld köré összehozott atmoszférát hamar széthámozná a sugárzás és a napszél." Hamar? Milyen hamar? Ha "csak" pár millió évig kitart az már bőven elegendő, még sok is. Szóval ez nem gond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!