Tizenkét rázós acid trip

2016. november 17. 07:42

Hosszú idő után ismét új novelláskötet Hollywood kedvenc sci-fi írójától, amelyben tizenkét rázós acid tripbe sűrítve szórja el nekünk elméje morzsáit.

2016. november 17. 07:42
Duba Dániel
Supernatural Movies

A Mars, mint az író sztorijainak egyik visszatérő helyszíne néhol egy nehézkes, boldogtalan életet, néhol pedig a vágyott jólétet, vagy a könnyebb boldogulást ígéri. A címadó novella, az Emlékmás főszereplőjének örök álma egy utazás a vörös bolygóra. Elég pénz híján befizet a Rekal Incorporated szolgáltatására, ahol időt és pénzt spórolva egy teljes, élményekkel és izgalmakkal teli mars utazás emlékét ültetik az agyába. Persze akinek tele van a feje törölt és összekuszált emlékekkel, annak nem biztos hogy jót tesz egy ilyen beavatkozás. A novellában egyszerre dolgozik az enyhe paranoia és a fekete humor, és ha valami félremehet, az kerülőutak nélkül pontosan oda is megy. Paul Verhoeven meglehetősen emlékezetes filmje Schwarzeneggerrel a főszerepben ugyan nem tartozik a szöveghű adaptációk közé, de a mindössze harminc oldalas novellát nyújtani és bővíteni kellett, ezt pedig itt a lehető legjobban oldották meg. A Colin Farrell-féle verzión most szépen csendben átsiklunk.

A kötet talán legfigyelemreméltóbb novellája Apánk hite címen borzongat. Ez az erős 1984 áthallás az orwelli rémálomvilág Dick saját szűrőjén való átszitálása. Egyszerre rémisztő és nyomasztó világképe majdnem teljes párhuzamban van Orwell disztópikus ideológiájával, a Nagy Testvér és az Angszoc eszményképeivel. Erre ha bekapunk még pár kétes eredetű tablettát, kirajzolódik előttünk Dick hallucinációkkal és hipnotikus jelenetekkel súlyosbított verziója, amely a kötet talán leghatásosabb írása.

Az Emlékmás további hat novellát tartalmaz, melyek minősége hol erősebb, hol gyengébb (már amyennyire Philip Kindred Dick esetében használhatjuk ezt a szót), de mindenképp megérik a rászánt időt. Én Dick különálló regényeit mindig is jobban kedveltem a novelláinál, mert ott van tere a kibontásra és előkészítésre, valamint sokkal szabadabban tudja megfuttatni a végtelen fantáziáját, de egy dolog felől ne legyenek kétségeink: ennek a remekül összeválogatott novelláskötetnek is fontos helye van a gyűjteményben, ez elől nincs menekvés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!