A science-fiction hatása a politikai gondolkodásra

2016. november 20. 17:12

Pontosan ugyanazok a fiatalok álltak ki az Európai Unió mellett, akik életében a leginkább jelen voltak és vannak a science-fiction és a szórakoztatóipar történetei.

2016. november 20. 17:12
Táborszki Bálint
Ellenpropaganda

„Science-fiction művekben gyakori a világállam jelensége. A Mass Effect világától a Star Trek univerzumáig, újra és újra megtalálhatjuk a nemzetállamok megszűnése utáni, egy kormány alatt egyesült emberiség népét, amely így végre nem áll háborúban önmagával, a Földre – illetve az emberiség összes többi kolóniájára – pedig eljött a béke és együttműködés, a közös erőfeszítés korszaka.

Valóban gyönyörű utópia – mint ahogy az államizmus minden kitűzött célja az. Viszont legyen bármennyire is csábító, hangozzon bármennyire szépen a világállam alatt egyesült, multikulturális és egalitariánus emberiség látképe, ez nem több, mint hamis álom. Propaganda, bár talán nem a tudatos hatalomvágy, hanem a tudatlanság, illetve az állam iránti naivitás a forrása. És láthatjuk ennek az akaratlan propagandának hihetetlen káros hatásait, ha megfigyeljük, melyik korosztály támogatja a legnagyobb mértékben az Európai Uniót, és ki ellenezte a legnagyobb hévvel a Brexit önrendelkezési törekvéseit. Így van, pontosan ugyanazok a fiatalok álltak ki az Európai Unió mellett, akik életében a leginkább jelen voltak és vannak a science-fiction és a szórakoztatóipar történetei. Nem csupán mert elképesztő mértékű fejlődésen ment át a történetmesélés technológiája, lehetővé téve a film- és játékművészeti alkotások teljes esztétikai élvezetét, hanem mert a piacgazdaság relatív szabadsága akkora vagyont halmozott fel, amely történelmileg sosem látott mértékű szabadidőt biztosított az új generációknak, akik ezt a szabadidőt a szórakoztatóipari termékek fogyasztásának szentelhették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
avmanster
2016. december 26. 22:16
egyetértek! a sci-fi világokban az egyesült világkormányok inkább disztópikus mint utópisztikus rendszereket működtetnek.
ÁrPi
2016. november 22. 11:49
Nagyon fals vélekedésed ez. Melyik oktatási rendszer?? és miért nem látsz benne kritikus gondolkodást?? Amit pl. 1-el föntebb 11:11-kor kommentelt sci-fi polémia kérdésében azt érdemes lenne oktatásügyi-rezsimkritikai csacsogásodat megelőzően szemügyre venned. Értelemmel elemezve a megkommentelt kommentjét pedig noshát noshát láthatnád tisztán hogy abszolúte NEM egy PRO-nemzetállamista ez a Gesell hanem valami Világállam apologétája (ama kommentjében) aki mindamellett a szubszidiaritás elvének nagyfoku érvényesülését persze kívánná. Összefoglalva: Gesell nem az aminek példájaként nevezted itten meg. - Te imigyen egy buta oktatásügyi-rezsimkritikai csacsogó-csiripelő vagy Bálint.
cantharism
2016. november 22. 04:37
A kritikus gondolkodás hiányának élő példája vagy - büszke lenne rád az oktatási rendszer.
Gesell
2016. november 22. 03:20
A világállam pedig szinte történelmi szükségszerűség az egyre sűrűsödő globális problémák miatt. Regulázd már meg nemzetállami szinten, nemzetállami joghatóság keretein belül a transznacionális gigacéget. Állítsd már meg a globális felmelegedést nemzetállamként. Tegyél már az elsivatagosodás ellen valamit, mint egy szem ország. Kezdj már valamit Budapestről a globális strukturális egyenlőtlenségekkel, a harmadik világ borzasztó szegénységével. Mit tennél nemzetállami szinten a nemzetközi adóelkerülés ellen? Garantáld nemzetállami szinten egy ENSZ-hez hasonló kollektív biztonsági rendszer helyett, hogy ne legyenek háborúk. Szabályozd a világkereskedelmet nemzeti szinten, no way. Nem fog menni másképp. Azt a folyamatot, hogy minden az egyre erősebb integráció felé halad, nem csak fantaszták meg infantilis kisgyerekek prognosztizálták, hanem olyan tekintélyes, állam és jogtudományokkal foglalkozó tudósok is, mint anno Pikler Gyula például. (Meg is kapta érte a magáét. :D ) Nyilván jelenleg a világ vallásilag, politikailag olyan szinten megosztott, hogy a belátható időn belül erre reális esély nincs. Csak képzeld már el, mikor hagyná egy izraeli, hogy iráni dirigáljon neki vagy fordítva. Emiatt érthető, ha fantazmagóriának tűnik. Viszont ha így haladunk, akkor idővel úgyis érik a nemzetközi közösséget olyan sokkhatások, hogy egyre közelebb kerülünk a világállamhoz. És ez így lesz jól. A kutyának sem hiányzik a megosztottság, az irraccionális gyűlöködés, az érdekvita és a háborúskodás. Amivel konzervatívként inkább törődök, hogy a világállam majd ne váljon kulturális hegemóniává, a nyelvi, kulturális, identitásunkat őrző sajátosságok megmaradjanak. Attól, hogy a környezetvédelmi kérdéseket majd nem Budapesten döntik el, még magyarul akarok beszélni, Arany Jánost akarok olvasni, bogoyszlói paprikát akarok enni és meg szeretnék emlékezni 48-ra és 56-ra. Ha a világállam nem jelent kulturális uniformizálást és kulturális hegemóniát is egyben, akkor nekem jobban bejönne, mint a mostani világrend, ahol a nemzetállami joghatóságok korlátai miatt nem lehet érdemben leszabályozni semmit. Nem tetszik a geci vállalkozónak egy jogrend? Nem akar adót fizetni? Semmi baj, választunk egy olyan országot, aminek jobban megfelel a jogrendje. Ez a mai állapot még magának a jognak az erejét, kényszer jellegét, komolyan vehetőségét is felpuhítja. Hiányozna a tökömnek az opcionális jogrendválasztás meg a sötét, törzsi gyűlölködés és rivalizálás, ha kulturálisan magyarként élhetek egy világállamban. Lehet az lett volna a legjobb, ha az ókori Róma meghódítja a világot és akkor nincs ilyen gond, hogy adóparadicsomba megyek, csak mert arányos közteherviselést vár el tőlem az Imperator.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!