Csak furmint legyen!

2017. február 01. 16:58

A furmint az egyik ősok. Ősoka annak, amiért magyarnak lenni jó. A furmint a mienk. Nagyon magyar. Nem lizi-laza, nem savgerinces. Teste van. Zamata.

2017. február 01. 16:58
Stumpf András
Mandiner

A normalitást még nyomokban őrző embertársaimhoz hasonlóan egyáltalán nem követem a világnapokat. Ez mindig így volt, tudatossá, úgyszólván programmá viszont akkor vált, amikor lett olyan is, hogy Az introvertáltak világnapja. Meg még egy csomó baromságnak van.

Aztán ma megváltozott minden.

Az imént ugyanis a borítészek királya, a Mandiner.bor nektárbeszédű ura jelent meg a newsroomban. Kezében poharak és egy palack Royal Tokaji, 2014-ből. Amikor megkérdeztem, mégis mire koccintunk, ez a válasz érkezett: a furmintra. Merthogy annak van most a világnapja. Legalábbis van valami kezdeményezés, hogy február 1. legyen az. A Royalban ugyan van más is, az csak 80 százalékban furmint, enyhén több is a sava a kelleténél, de még így is rögtön felcsillant a szemem.

Ezt Bukovics Sasszemű Martin rögtön ki is szúrta és megkért: írjak már a furmintról valami személyeset.

Hát írok.

Nem nehéz. A furmint az egyik ősok. Ősoka annak, amiért magyarnak lenni jó.

A furmint sosem hagyott cserben. Már a kilencvenes évek közepén, azon az isten háta mögötti osztálykiránduláson sem, amelyen nagyjából mindenki szívott vagy vodkázott, én meg az egyetlen kisboltban találtam egy palack száraz furmintot. Tokaj Kereskedőház, naná, mi más. 1991-es volt, évek óta állhatott ott. Megvettem, megittam és nagyon éreztem a világot. 

A furmint akkor is jó, ha nem jó. Jó Budapesten a Tokaji Borozóban fasírt mellé Mádról, de persze legjobb Hercegkúton, amikor nyitva vannak a csodálatos pincék. Götzék, például. 

A furmint a mienk. Nagyon magyar. Nem lizi-laza, nem savgerinces. Teste van. Zamata. Az enyhe keserny, a mandula íze... 

A furmint nem somlói. A furmint tokaji.

A furmint nem szőlő. A furmint bor. Lehet belőle is algás-zöldes könnyedvényt gyártani - csak minek? A furmintnak jól áll a fa, a hordó. Jól áll neki a szín, az arany.

Ami nem áll jól neki: a víz. Fröccsnek rizling vagy irsai, valami könnyű, valami homoki is megteszi. 

A furmintnak a víz felér egy becsületsértéssel.

Ha furmint van a környékemen - nekem is.

A furmint örök kedvenc. Az önazonosság bora. Ha annyi baromságnak van, nem bánom, legyen neki is világnapja!

Persze ha nem lesz, az sem baj. 

Csak furmint legyen. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2017. március 27. 23:42
Stumpf minden témában, "lé"-ben bedobható. Felhígult fazon, nem is szódával, hanem langyos vízzel. Ami a bornak nem áll jól!
NemSzűrt
2017. március 21. 14:30
A mi Gazda Albertünknek is volt egy boros korszaka. Úgy látszik a kiégett liberálisok között népszerű menekülési útvonalnak számít a borszakértés, elvégre mindegy milyen szélhámosság, csak ne kelljen effektív munkát végezni. http://alkoholista.blog.hu/2006/01/11/eletem_rohaly_doktorral_es_alkonyi_foldb
zakar zoltán béla
2017. március 20. 16:01
nemolvaslak
Hapci
2017. február 14. 22:27
Mit jelentenek ezek a látszólag jól hangzó marhaságok? "A furmint nem szőlő. A furmint bor." "A furmint nem somlói. A furmint tokaji." [Stumpf nem újságíró. Stumpf horgászbot.]
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!