Az álhírek sáskajárása

2017. július 05. 16:26

A hazugság lelepleződésével nyilvánvalóvá válik egy üzenet: a történelmet nem a győztesek írják, hanem akiknél a toll van.

2017. július 05. 16:26
Szegőfi Ákos
Mindset Pszichológia

„Ramszesz »elsöprő győzelmét« éneklő hőseposzt felvésik a templomok falaira, a győzelmi obeliszkekre, sőt megírják a megfelelő levéltári feljegyzéseket is. Évezredekre megtévesztik a történetírókat, évtizedekre a modern egyiptológusokat, de a hazugság lelepleződésével nyilvánvalóvá válik egy üzenet: a történelmet nem a győztesek írják, hanem akiknél a toll van. (...)

A klasszikusnak tartott médiumok és a többé-kevésbé megbízható, de azért bevett források (kampányoldalak, blogok) mellett kiépült egy olyan alternatív világot reprezentáló média, amiben egy végtelen, kifacsarodott logikai lánc végtelen, egymáshoz kapcsolódó szemeiként követik egymást az álhírek.

Példának okáért, ha egyik nap megjelenik, hogy Soros György meleg, az implikálja a többi, ehhez a tulajdonságához kapcsolható többi tulajdonság megjelenését – szinte kívánkozik, hogy ennek hatására megjelenjen: anyagyilkos is, sőt, gyíkember (ezt nevezik implikált személyiségelméletnek). Gyakran emlegetik ezzel kapcsolatban a párhuzamos valóságokat, de a párhuzamos valóságok nem állnak harcban egymással, míg az alternatív média mindig, minden egyes másodpercben kint portyázik csapataival, hogy ellopja a klasszikus média legféltettebb kincsét: a kredibilitását. A két valóság kölcsönösen hazugnak tartja egymást. Az alternatív média chemtraillel összefirkált égboltú vidékéről szemlélve a klasszikus sajtó egy háttérhatalom által uralt, elnyomó autokrácia, melynek lakói egyszerre szánnivaló, ostoba birkák és tudtuk nélkül szemellenzőt viselő ártatlanok, akiket fel kell ébreszteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 05. 22:47
Nem nyilvánvaló. A történelmet a győztesek írják. Döntetlennél meg mindkét fél győzelemnek állítja be a döntetlenjét. Ennyi. Ramszesz nem győzött, de nem is veszített.
exfahrenheit
2017. július 05. 18:39
"Törölték Orwell 1984 című könyvét a Magyar Elektronikus Könyvtárból" http://24.hu/belfold/2017/07/05/toroltek-orwell-1984-cimu-konyvet-a-magyar-elektronikus-konyvtarbol/
Karvaly
2017. július 05. 18:37
A cikkből számomra az szűrődik le, hogy a szerző szerint vannak a mainstream médiát olvasók, és vannak a gyíkemberesek. Pedig pont ő kezdi azzal, hogy "a történelmet nem a győztesek írják, hanem akiknél a toll van." Én se tartom magam gyíkemberektől vagy zsidó összeesküvéstől hívőnek, mégis a mainstream médiát olvasva szüntelenül ayózt látom, hogy habár a teljes igazság nem náluk van, a toll igen, és a cikkben említett Yale tanulmányt követve igyekeznek ezt meggyőzésbe átfordítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!