Csíz!

2017. szeptember 29. 08:03

A fősodor arra való, hogy legyen mitől különböznünk. Akár ártatlan mosollyal az arcunkon.

2017. szeptember 29. 08:03
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„Teljesen kizárt szerintem, hogy lenne másik korszak a világtörténelemben, amikor többet mosolyogtak az emberek, mint napjainkban. A vidámság, a jókedv, a móka, a kacagás minden felületet elborít, józan ésszel felfoghatatlan méreteket ölt. És milyen érdekes, hogy nem kellett ehhez világbéke vagy általános jólét, elég volt három forradalmi találmány. Az internet, benne a közösségi hálók facebookostul, instagramostul – ezeket utólagos engedelmükkel egynek veszem –, az okostelefonok, valamint a szelfibot.

Minderre a minap jöttem rá, amikor békésen cammogtam a pesti alsó rakparton a reggeli forgalomban, és a viszonylag korai órához képest kifejezetten sok turistát figyelhettem meg a Parlament tövében. Bár hűvöskés volt az idő, beleizzadtak szegények abbéli igyekezetükbe, hogy szinkronizálják a különböző objektumokat. Pontosabban, hogy eljelentéktelenítsék valahogy a vigyorgó ábrázatuk és a mögöttük magasodó nagyszerű épület közötti méretbeli differenciákat. Mert ahhoz nem fér kétség, hogy a fotónak – sőt a videónak, hiszen az állókép a múlté, már a jelen is a mozgóé, nemhogy a jövő – muszáj sikerülnie. A tökéletesnél kevesebbel senki sem elégedhet meg, úgy kellenek a like-ok és a »gyönyörű vagy, drágám!«-ok, mint egy falat kenyér. Mint falunak a villanyfény. Bár az is igaz, hogy az internet végső soron rendesen viselkedik az emberekkel. A képek olyan sebességgel érkeznek és távoznak, hogy ami nem volt elég menő, az egykettőre elsüllyed, megkapja helyette a piedesztálra emelést a következő. Más kérdés, hogy ebben az információs inflációban éppúgy elsikkadnak a pluszok is egy pillanat alatt, ahogy a mínuszok. Még szerencse, hogy a mosoly sem fogyhat el soha, bármikor, bárhol, bármekkora mennyiségben újratermelhető. (...)

Így nem csoda, hogy ahelyett, hogy mosolyognék magamnak és a kamerának én is, miként az emberiség egyre nagyobb hányada teszi, hülye szövegeket okoskodok itt össze. Igaziról meg hamisról. Majdhogynem a Nyugat alkonyáról vagy miről. Két eset lehetséges. Az egyik: dohogó vén majom lettem, aki saját maradiságát, értetlenségét, fogalmatlanságát kovácsolná erénnyé. Ám hiába vacakol – mindenki átlát ezen a rozzant szitán. És kisvártatva úgyis eltapossa a kulturális progresszió. Még szerencse, hogy van egy másik eshetőség is. Nem-nem, nem az, hogy a jelen hülye, ezért sose tudhatja pontosan, mit hoz a jövő, miből lesz sztráda, miből zsákutca. Ez csak egy közhely. A lényeg inkább az: a fősodor arra való, hogy legyen mitől különböznünk. Akár ártatlan mosollyal az arcunkon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. szeptember 30. 00:12
Lali is kívüláll, kecskéket tenyészt. Hózentrógere mögött pedig érző szív lakozik.
Mich
2017. szeptember 29. 15:29
G.Albi, ezzel akarod megörvendeztetni G.Lalit...?!
balbako_
2017. szeptember 29. 12:33
Divat. Miért kell ezen fennakadni?
kispufi
2017. szeptember 29. 10:18
Idült mosoly. Boldogságig lelassult pusztulás, mondta Pilinszky.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!