Nem szeretni kell, hanem csinálni

2017. november 30. 21:00

A hatalom ideiglenes gyakorlásáért folytatott kulturált verseny – ez az evolúció egyik csúcsteljesítménye.

2017. november 30. 21:00
Feledy Botond
Új Szó

„A demokráciában az a cél, hogy szabályozottan versenyezzenek a hatalomért a kisebb-nagyobb csoportok. Nem késekkel az utcán, lincseléssel, tankokkal vagy egymás teljes megsemmisítésével. A hatalom ideiglenes gyakorlásáért folytatott kulturált verseny – ez az evolúció egyik csúcsteljesítménye.

A hatalomban lévőt pedig ellensúlyozza, hogy árgus szemmel figyeli a mindenkori középosztály. A középosztály ettől még szimpatizálhat valakivel, de a fő szerepe nem annak négyévenkénti újraválasztása. A fő szerepe a folyamatos éberség és érzékenység, amellyel a hatalommal való visszaéléstől magát és a teljes társadalmat óvja, végeredményben magát a hatalom birtokosát is védi saját maga hatalmi mámorától.

Ez akkor működik, ha a középosztálynak is van komoly hatása a választók tömegére. Ha nincs, a hatalom számára csupán egy zavaró tényező a középosztály, de nem ellensúly. Ezért hihetetlenül fontos a társadalmi nyilvánosság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2017. december 02. 08:34
Egyébként a középosztály szerepének abszolutizálása nyilvánvaló konstrukciós hiba. Nem egyedüli és nem elégséges "szabályozó eszköz" volta világos lesz, ha elképzel egy CSAK középosztályból álló társadalmat.
Akitlosz
2017. december 01. 06:59
Messze van ez még a csúcsteljesítménytől. Jó, már nem a legalja, de még nem is a csúcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!