Amit az ember nem ért, attól fél

2017. december 05. 11:25

Semjén Zsolttal sosem beszélgettem az evolúcióról, de úgy gondolom, hogy Magyarországon a kormány a tudományt általában véve tiszteletben tartja.

2017. december 05. 11:25
Lovász László
Index

„Annyiban mindenképpen romlott, hogy mostanában a politika legmagasabb szintjein kérdőjelezik meg, veszik semmibe vagy fordulnak szembe a tudomány eredményeivel. Elég csak Donald Trump és a klímaváltozás esetére gondolni.

Igen, ez nehéz kérdés, és főleg az amerikai példák elég ijesztőek. Mindent meg kell tennünk, minden csatornán az ellen, hogy a döntéshozók szembeforduljanak a tudománnyal. Nem vagyok politológus, de az az érzésem, hogy itt nem a tudomány ellen fordul a politika, hanem minden téren a hagyományos elit bukását figyelhetjük meg. Remélem, hogy ha kialakul majd az új elit, az a tudományt figyelembe fogja venni, és most csak egy átmeneti hullámvölgyben vagyunk.

Na és Magyarország? Beleírtuk az alaptörvénybe a GMO-ellenességet, holott aránylag szilárd tudományos konszenzus van arról, hogy a génmódosított növények biztonságosak.

Kétségtelen, hogy GMO-ügyben állandó vitánk van a kormánnyal, én magam beszélgettem ugyanitt Orbán Viktor miniszterelnök úrral a GMO-ról, és ő nyilván joggal hivatkozott arra, hogy a társadalomban félelmek élnek ezzel kapcsolatban. Most is próbálunk egy olyan előterjesztést tenni az Akadémia nevében, ami lehetővé tenné, hogy ne akadjon el ezen a tudomány és a mezőgazdaság fejlesztése, és ezeket a félelmeket sikerüljön eloszlatni. Ne féljen senki majomfejű kutyáktól és hasonló rémképektől, és lássa, hogy az történik, hogy saját fajon belül javítjuk a génállományt. Remélem, hogy sikerül kompromisszumot kötni, ami a társadalom félelmeit figyelembe veszi, de nem akasztja meg a haladást.

Hasonlóan érzékeny terület az evolúciótagadásáé, ahol a vallásszabadságra hivatkozva szoktak a tudománnyal szembefordulni. Itthon Semjén Zsolt tett például elég meredek kijelentéseket az evolúcióról.

Semjén Zsolttal sosem beszélgettem az evolúcióról, de úgy gondolom, hogy Magyarországon a kormány a tudományt általában véve tiszteletben tartja. Illetve azt látom, hogy a régebben létező, komoly egyházak is ritkán ütköznek a komoly tudománnyal.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trüpéma
2017. december 06. 02:21
Semjén Zsoltra visszatérve: Úgy gondolom, egy teológus végzettségű embernek kötelessége megkérdőjelezni az "új fajokhoz vezető" típusú evolúciót, minthogy a saját berkeiben nem tűnik kompatibilisnek az elmélet! Ha a hittudományt nem tartjuk tudománynak, érdemes elgondolkodni azon, hogy a Biblia történeti része az 1Móz 12-től (majdnem az elejétől) igencsak megfeleltethető a történelemről alkotott egyetemes emberi tudásnak, eltekintve persze a csodák egy részétől. Így érdemes lehet visszalapozni a 12. fejezet elé azért is, mert az evolúciót senki sem figyelte meg történelmi távlatban, ellentétben az Úr kijelentésével. Az evolúciónak pedig könyvtárnyi kritikája van, és nem csak a Földet hatezer évesnél fiatalabbra tevő ortodox zsidók és keresztények tollából!
izo1210
2017. december 05. 22:17
A gender "tudományokról" jut eszembe... mintha régóta létezne úgynevezett hittudomány, hittan. Szóval magyarázni bármit lehet.
luisbathhelena
2017. december 05. 22:02
GMO mentes növényeket egyszerűen JÓ ÜZLET termelni. Ugyan beállhatunk 1001-dik Monsanto gyarmatnak, de fölösleges és nem éri meg.
Box Hill
2017. december 05. 17:50
"Amit az ember nem ért, attól fél" Ezzel szemben az angolnak van igaza: Once bitten twice shy. Akit megharapott valami, attól tart.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!