Várakozás

2017. december 24. 12:32

Megtörténik velünk az üveggyöngy játék anélkül, hogy a káprázaton túlra hatolnánk, aztán ellépünk tőle, mielőtt megismernénk vagy felismernénk vonzódásunk tárgyát.

2017. december 24. 12:32
Tóth Szabolcs Töhötöm
Magyar Nemzet

„A tetszik kultúrájában élünk. Ebben az igében sok minden benne foglaltatik – az is, hogy nem tehetünk igazán arról, mit tartunk tetszetősnek. Megtörténik velünk az üveggyöngy játék anélkül, hogy a káprázaton túlra hatolnánk, aztán ellépünk tőle, mielőtt megismernénk vagy felismernénk vonzódásunk tárgyát. A tetszelgés ezért, különösen a közösségi média korában, iparággá vált: hogyan gyűjtsünk még több csodálatot, miképpen vehetnénk rá embertársainkat még egy kattintásra, mintegy akaratunkon kívül. Eladni szeretnénk, legfőképpen magunkat, és ebben talán a Facebook csak újabb terepét nyitotta annak az igyekezetnek, ami évezredek óta sajátunk. Lájkvadászunk.

Olaszországi utazása idején, 1937-ben Albert Camus, lenyűgözve a középkor »firenzei primitívjeinek« perspektívát még kevésbé ismerő képeitől, ezt írta naplójába: »[…] már elfelejtettük, hogyan kell meglátni egy arc lényegét. Mi már nem nézzük kortársainkat, csak azt fürkésszük bennük, ami eligazít felőlük«. Majd pár bejegyzéssel később a tetszeni akarásról elmélkedve megjegyezte: »Valahányszor engedünk (engedek) a hívságoknak, valahányszor azért gondolkozunk és élünk, hogy »megjelenjünk«, árulást követünk el. […] Nem szükséges kiszolgáltatni magunkat az embereknek, csak azoknak, akiket szeretünk.«

Észrevesszük-e mindeközben akár csupán azokat, akik a közvetlen közelünkben állnak? Őket a legnehezebb, ahogy a firenzei utcán Camus-nek is idő kellett ahhoz, hogy felismerje a primitívek arcát. – Elmentem mellette – mondjuk, és azt értjük ezalatt, hogy földre szegezett tekintettel, az arcot meg sem vizsgálva ejtjük ki emlékezetünkből azt, akit elénk sodort az élet.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gergo48
2017. december 26. 10:56
barom tudatlan libsi atmostak az agyadat igyekezz, a simicskanak lassan vege ki fog befogadni a libsi tabor mar tele van ilyen szarhazi koponyegforgatokkal
atila68
2017. december 24. 15:11
Mi, akik nem, hiába is gondolod, hogy igen, nem Ti vagyunk. Erre hagyok időt.
antioxi
2017. december 24. 13:29
Vajon elgondolkodnak-e a Tóth Szabolcs Töhötöm-ök, hogy 2018. áprilisa- és Simicska emigrálása után mihez kezdenek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!